За минулий рік на оборону витрачено 1,8 трлн грн, або понад 60% всього бюджету – Мінфін /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

За минулий рік на оборону витрачено 1,8 трлн грн, або понад 60% всього бюджету – Мінфін

Getty Images

За 2023 рік видатки загального фонду держбюджету на сектор безпеки і оборони становили 1 843,8 млрд грн, або 60,8% від усієї суми видатків загального фонду держбюджету, повідомляє Міністерство фінансів. У грудні вони становили 284,3 млрд грн.

Ключові факти

  • У відомстві зазначили, що безпека і оборона залишається абсолютним пріоритетом та найбільшою статтею видатків держбюджету.

Кошти були спрямовані на:

  • грошове забезпечення для військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, поліцейських;
  • придбання військової/спеціальної техніки, озброєння, боєприпасів, продукції оборонного призначення, засобів індивідуального захисту, пально-мастильних матеріалів, продуктів харчування;
  • медичне забезпечення;
  • та інші види витрат для забезпечення діяльності відповідних органів та формувань.

Видатки сектору безпеки і оборони уряд фінансує виключно за рахунок власних податкових надходжень, а також військових облігацій.

Контекст

Україна збільшила військові витрати у 2022 році на 640%, до $44 млрд. Загалом військові витрати у світі за минулий рік зросли на 3,7%, до рекордних $2,24 трлн, пише «Радіо Свобода» з посиланням на дані Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI). За оцінками SIPRI, військові витрати Росії зросли на 9,2%, до $86,4 млрд, що еквівалентно 4,1% ВВП країни. 

У першому півріччі 2023-го на забезпечення Збройних сил України витрачено 47,7% видатків загального фонду державного бюджету. Це більше, ніж за підсумками минулого року, коли такі видатки сягнули 45,1%, повідомляв голова комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. За його словами, прямі видатки на ЗСУ склали 672,2 млрд грн.

За січень-грудень 2023 року загальна сума касових видатків загального фонду держбюджету становила 3,03 трлн грн, повідомляє Міністерство фінансів із посиланням на дані Державної казначейської служби. У грудні видатки становили 401,4 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні