Категорія
Новини
Дата

Чехія та Україна запустять виробництво патронів та штурмових гвинтівок

1 хв читання

Петр Фіала та Денис Шмигаль /Пресслужба Кабінету Міністрів

Петр Фіала та Денис Шмигаль Фото Пресслужба Кабінету Міністрів

Чехія допоможе Україні запустити виробництво патронів та штурмових гвинтівок. Про підписання відповідних угод повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль на пресконференції у Празі 16 липня.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Під час робочого візиту урядової делегації до Праги Денис Шмигаль провів зустріч із прем’єр-міністром Чеської Республіки Петром Фіалою. Під час зустрічі були підписані дві угоди про спільне виробництво зброї.
  • В Україні буде побудовано новий патронний завод – угоду підписали Sellier & Bellot та «Укроборонсервіс», повідомив Шмигаль.
  • Друга угода, за його словами, стосується виробництва штурмових гвинтівок компанії Colt CZ Group в Україні. Угоду підписали чеський виробник зброї Česká Zbrojovka (CZG) та неназване з причин безпеки українське підприємство.

Контекст

У листопаді 2022 року «Укроборонпром» та Міжурядова агенція оборонної співпраці (AMOS) при Міноборони Чехії підписали угоду про створення спільного оборонного кластера

Створення оборонного кластера передбачає виробництво військової техніки, збільшення обсягів виробництва боєприпасів різних калібрів (як на наявних потужностях, так і на новостворених у безпечних місцях), розбудову сервісних хабів з обслуговування та ремонту ОВТ, а також співпрацю у сфері високих технологій, зокрема, створення спільних науково-дослідних центрів.

У липні 2023 року Україна та Чехія підписали меморандум про можливість запуску спільних проєктів із виробництва озброєнь і боєприпасів.

У лютому цього року європейські столиці намагалися зібрати $1,5 млрд у вигляді екстреного фінансування, щоб закупити для України артилерійські снаряди за межами ЄС. Чехія очолила цю ініціативу, яка є фактично запасним планом для озброєння України. Першу партію артилерійських снарядів у рамках чеської ініціативи Україна отримала в червні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд