Категорія
Новини
Дата

Україна і Чехія планують спільне виробництво стрілецької зброї та боєприпасів

Україна та Чехія розглядають можливість запуску спільних проєктів із виробництва озброєнь і боєприпасів. Відповідний меморандум 7 липня підписали Мінстратегпром України та Міноборони Чехії, йдеться у повідомленні Мінстратегпрома.

Ключові факти

  • Документ передбачає підтримку військово-технічної співпраці, докладання спільних зусиль до підтримки проєктів із виробництва озброєнь і боєприпасів та інших проєктів оборонної промисловості, що їх реалізують оборонні компанії в Україні та Чеській Республіці. 
  • Меморандум підписали міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін і перший заступник міністра оборони Чехії Франтішек Шульц.
  • «У фокусі – стрілецька зброя, боєприпаси, модернізація бронетехніки», – коментує Олександр Камишін у Telegram-каналі.
  • Найближчим часом до України має прибути делегація Чехії у розвиток домовленостей, досягнутих між українською та чеською сторонами, зазначили в Мінстратегпромі.

Контекст

У листопаді минулого року «Укроборонпром» та Міжурядова агенція оборонної співпраці (AMOS) при Міноборони Чехії підписали угоду про створення спільного оборонного кластера

Створення оборонного кластера передбачає виробництво військової техніки, збільшення обсягів виробництва боєприпасів різних калібрів (як на наявних потужностях, так і на новостворених у безпечних місцях), розбудову сервісних хабів з обслуговування та ремонту ОВТ, а також співпрацю у сфері високих технологій, зокрема, створення спільних науково-дослідних центрів.

Як заявляли тоді в «Укроборонпромі», для реалізації цих планів залучатимуть провідні українські та чеські оборонні підприємства, а також міжнародних фінансових донорів.

Міністерка оборони Чехії Яна Чернохова заявляла, що експорт військової техніки з Чехії в Україну в 2022 році досяг 47 млрд крон (близько $2 млрд). 

Міністерка також зазначила, що нинішня ситуація може допомогти повернути чеську оборонну промисловість на ті позиції, які були у збройових компаній у ХХ столітті.

Чеська оборонна промисловість отримує замовлення з усього світу. Чернохова повідомила, що 90% усього чеського виробництва зброї йде на закордонні ринки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні