«Укроборонпром» і Міноборони Чехії підписали угоду про створення оборонного кластеру /УНІАН
Категорія
Новини
Дата

Україна і Чехія створять спільний оборонний кластер

«Укроборонпром» і чеська AMOS домовилися про співробітництво Фото УНІАН

ДК «Укроборонпром» та Міжурядова агенція оборонної співпраці (AMOS) при Міноборони Чехії підписали угоду про створення спільного оборонного кластеру, йдеться у повідомленні оборонного концерну.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Угоду було підписано 9 листопада. Це відбулося завдяки досягнутим минулого тижня домовленостями між президентом України Володимиром Зеленським та прем’єр-міністром Чеської Республіки Петром Фіалою, йдеться у повідомленні.
  • Створення оборонного кластеру передбачає виробництво військової техніки, збільшення обсягів виробництва боєприпасів різних калібрів (як на наявних потужностях, так і на новостворених у безпечних місцях), розбудову сервісних хабів з обслуговування та ремонту ОВТ, а також співпрацю у сфері високих технологій, зокрема, створення спільних науково-дослідних центрів.
  • Для реалізації цих планів залучатимуть провідні українські та чеські оборонні підприємства, а також міжнародних фінансових донорів.

Ключова цитата

«Чеська Республіка стане надійним промисловим тилом для української оборони та усього оборонно-промислового комплексу», – заявив Томаш Копечний, заступник міністра оборони Чехії.

Контекст

На початку жовтня міністр оборони Чехії Яна Чернохова заявила, що експорт військової техніки з Чехії в Україну в цьому році досяг 47 млрд крон (близько $2 млрд). За її словами, чеська держава надала Україні допомогу в розмірі $4,2 млрд, крім того, уряд схвалив надання нового пакету. Яка саме зброя поставлятиметься в Україну в уряді не деталізували з міркувань безпеки. За словами Чернохової, це важка техніка, коротка і довгоствольна зброя та боєприпаси.

Міністр також зазначила, що нинішня ситуація може допомогти повернути чеську оборонну промисловість на ті позиції, які були у збройових компаній у 20 столітті. Вона подякувала чеським збройовим компаніям за швидке забезпечення країни військовою технікою та збільшення виробництва після вторгнення в Україну.

Чеська оборонна промисловість отримує замовлення з усього світу. Чернохова зазначила, що 90% усього чеського виробництва зброї йде на закордонні ринки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні