Категорія
Новини
Дата

Закупівлі за кошти міжнародних донорів зможуть проходити в Prozorro. Нова процедура дозволить ширше залучати бізнес

Відтепер закупівлі за кошти міжнародних організацій для відновлення України зможуть проходити в Prozorro, повідомляє Міністерство економіки. Це має допомогти ширше залучати український бізнес у ці закупівлі та розвивати місцеву економіку.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За словами заступниці міністра економіки Надії Бігун, систему Prozorro можна буде широко використовувати й для закупівель за кошти міжнародних донорів.
  • «За умови використання Prozorro як єдиної системи для закупівель на потреби відбудови, ми зможемо якомога ширше залучати український бізнес у ці закупівлі та розвивати місцеву економіку», – сказала Бігун.
  • Для того, щоб новим функціоналом могли користуватися міжнародні організації, в Prozorro передбачена можливість задати правила донорської процедури за принципом «конструктора». Відтак закупівельна організація зможе визначити правила процедури закупівлі відповідно до вимог будь-якого донора, а саме: з визначеною очікуваною вартістю чи без, з аукціоном чи без нього, з можливістю приймати пропозиції у різних валютах та обирати переможця не лише за ціновими, а й за іншими критеріями. 
  • 1 серпня нова процедура Prozorro буде представлена ключовим міжнародним донорам.

Контекст

У грудні 2022 року Світовий банк рекомендував використовувати систему Prozorro для всіх закупівель для потреб відбудови, та надав рекомендації для адаптації системи під правила World Bank. 

У Мінекономіки нагадали, що загалом за 7 років у системі Prozorro пройшло майже 2 млн конкурентних торгів, в яких взяли участь 150 000 підприємців. Наразі близько 70% від усіх коштів на закупівлі витрачається саме на конкурентних торгах в електронній системі. 

Нещодавно уряд прийняв зміни до постанови №1275, які передбачають, що всі незбройні оборонні закупівлі знову проводитимуться в системі Prozorro.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні