Категорія
Новини
Дата

Закупівлі за кошти міжнародних донорів зможуть проходити в Prozorro. Нова процедура дозволить ширше залучати бізнес

1 хв читання

Відтепер закупівлі за кошти міжнародних організацій для відновлення України зможуть проходити в Prozorro, повідомляє Міністерство економіки. Це має допомогти ширше залучати український бізнес у ці закупівлі та розвивати місцеву економіку.

Ключові факти

  • За словами заступниці міністра економіки Надії Бігун, систему Prozorro можна буде широко використовувати й для закупівель за кошти міжнародних донорів.
  • «За умови використання Prozorro як єдиної системи для закупівель на потреби відбудови, ми зможемо якомога ширше залучати український бізнес у ці закупівлі та розвивати місцеву економіку», – сказала Бігун.
  • Для того, щоб новим функціоналом могли користуватися міжнародні організації, в Prozorro передбачена можливість задати правила донорської процедури за принципом «конструктора». Відтак закупівельна організація зможе визначити правила процедури закупівлі відповідно до вимог будь-якого донора, а саме: з визначеною очікуваною вартістю чи без, з аукціоном чи без нього, з можливістю приймати пропозиції у різних валютах та обирати переможця не лише за ціновими, а й за іншими критеріями. 
  • 1 серпня нова процедура Prozorro буде представлена ключовим міжнародним донорам.

Контекст

У грудні 2022 року Світовий банк рекомендував використовувати систему Prozorro для всіх закупівель для потреб відбудови, та надав рекомендації для адаптації системи під правила World Bank. 

У Мінекономіки нагадали, що загалом за 7 років у системі Prozorro пройшло майже 2 млн конкурентних торгів, в яких взяли участь 150 000 підприємців. Наразі близько 70% від усіх коштів на закупівлі витрачається саме на конкурентних торгах в електронній системі. 

Нещодавно уряд прийняв зміни до постанови №1275, які передбачають, що всі незбройні оборонні закупівлі знову проводитимуться в системі Prozorro.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні