Металобрухт /надано пресслужбою Міноборони України
Категорія
Новини
Дата

Через війну обсяги металобрухту на складах Міноборони зросли у 17 разів

Через війну обсяги металобрухту виросли у 17 разів – Міноборони Фото надано пресслужбою Міноборони України

До кінця 2024 на обліку Управління відчуження та утилізації майна Міноборони може опинитися 200 000 т брухту, йдеться у матеріалі Forbes. Від початку повномасштабного вторгнення обсяги його утворення виросли у майже 17 разів.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Зараз на складах Управління відчуження та утилізації надлишкового військового майна Міноборони перебуває більше 12 000 т металобрухту, повідомив Forbes начальник управління Олег Коваль. Понад 541 т з них – брухт з вмістом дорогоцінних металів. 
  • Через війну до кінця 2024 року лише на обліку управління може опинитися 200 000 брухту – у 17 разів більше, ніж зараз. 
  • Металобрухт є найбільшою частиною надлишкового майна Міноборони. Через специфічну процедуру реалізації упродовж останніх років відомство не передавало брухт на переробку, лише накопичувало його на своїх складах, повідомив Коваль. 
  • Зокрема, реалізовувати брухт із чорних металів Міноборони може лише із залученням уповноважених державних підприємств із затвердженого переліку уряду: «Укроборонсервіс», «Укрспецторг» та «Черкаський автомобільний ремонтний завод». Брухт із вмістом дорогоцінних металів можливо реалізовувати лише із залученням двох приватних підприємств: «Солярис» та «Гіацинт».
  • Також від реалізації стримувало, що Міноборони заборонено продавати брухт на експорт, а ціни на нього та можливості для переробки в Україні роблять продаж не дуже вигідним, пояснив Коваль. В Україні тонна брухту вуглецевих сталей коштує €170-180, тоді як у Польщі її можна реалізувати за €300-320. 
  • Міністерство вже напрацювало та подало на розгляд уряду постанову, яка дозволить допустити до майданчиків Міноборони потенційних інвесторів та спростити процес передачі надлишкового майна вже до початку 2024-го року, повідомив Коваль.

Контекст

До кінця року Міноборони розраховує передати до Національного банку України понад 1,4 кг золота орієнтовною вартістю 3,5 млн грн, повідомив раніше Forbes Коваль. 

Золото закуповували для стоматологічних кабінетів поліклінік ЗСУ відповідно до нормативних документів міністерства до 2013 року. 

80% виручених коштів Міноборони планує спрямувати до держбюджету, ще 20% – на спеціальний фонд Міноборони, кошти з якого будуть розподілені на програми фінансової програми відомства. 

Всього з 24 лютого 2022-го в Україні утворилось понад 1 млн потенційних запасів металобрухту від знищеної російської техніки, порахували в Українській асоціації вторинних металів («УАВтормет»). Що заважає його переробляти та скільки на цьому можна заробити – читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні