Категорія
Новини
Дата

Чистий прибуток «Нової пошти» зріс майже в пʼять разів у першому півріччі, до 2,4 млрд грн – «Стандарт-Рейтинг»

У першому півріччі 2023 року чистий прибуток компанії «Нова пошта» зріс майже в пʼять разів, до 2,4 млрд грн, дохід – майже на 84%. Про це йдеться в рейтинговій оцінці компанії на рівні uaAA від «Стандарт-Рейтинг».

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За підсумками першого півріччя 2023 року діяльність ТОВ «Нова пошта» була прибутковою, а фінансові результати показали суттєве зростання порівняно з першим півріччям 2022-го, йдеться у коментарі рейтингового агентства. 
  • Зокрема, чистий дохід від реалізації виріс на 83,9%, до 16,7 млрд грн, операційний прибуток збільшився майже в 3,9 раза, до 1,8 млрд грн, показник EBITDA показав приріст у 2,2 раза, до 2,9 млрд грн, а чистий прибуток виріс майже в пʼять разів, до 2,4 млрд грн.
  • Власний капітал компанії за звітний період зріс на 36,9%, до 8,9 млрд грн, зобовʼязання – на 12,4%, до 10,3 млрд грн, йдеться у повідомленні.
  • Агентство «Стандарт-Рейтинг» зазначило, що зростання власного капіталу, як і в минулих періодах, відбулося за рахунок збільшення обсягу нерозподіленого прибутку в його структурі. За перші два квартали 2023 року він зріс на 37,1%, і на 1 липня його частка у власному капіталі компанії збільшилася до 99,6%, йдеться у коментарі.
  • Дебіторська заборгованість «Нової пошти» зросла на 46,5%, до 3,3 млрд грн, кредиторська – на 18,1%, до 8,6 млрд грн, вільні грошові кошти зросли на 12,6%, до 758,2 млн грн.
  • 28 серпня «Стандарт-Рейтинг» оновило кредитний рейтинг емітента та кредитного рейтингу облігацій серії С та серії D ТОВ «Нова пошта» на рівні uaАА. Як зазначили в агентстві, позичальник або окремий борговий інструмент з рейтингом uaАА характеризується дуже високою кредитоспроможністю порівняно з іншими українськими позичальниками або борговими інструментами. Рейтингова оцінка оновлена, виходячи з аналізу підсумків роботи компанії за перше півріччя 2023 року, йдеться у повідомленні «Стандарт-Рейтинг».

Контекст

«Нова пошта» збільшила кількість відділень різного типу на 935 одиниць за перше півріччя 2023 року. Загальна кількість відділень на кінець звітного періоду перевищувала 10 000, а поштоматів – 14 000.

За перше півріччя компанія доставила 4,2 млн міжнародних посилок. Українці частіше, ніж до повномасштабної війни, користувалися NP Shopping – сервісом купівлі на міжнародних сайтах: кількість таких посилок зросла на 34% порівняно з тим самим періодом 2021-го. Найпопулярнішими країнами, з яких українці замовляли покупки, залишаються Китай і США, а улюбленими закордонними магазинами українців – Aliexpress, Amazon, 6pm, iHerb, eBay.

Власна авіакомпанія Supernova Airlines здійснила 14 рейсів і доставила 250 000 міжнародних відправлень.

Також «Нова пошта» продовжує міжнародну експансію. За березень-червень компанія вийшла на ринок чотирьох країн і відкрила 21 відділення у Литві, Чехії, Румунії, Німеччині та Польщі. 

Компанія сплатила 5,1 млрд грн податків і зборів за перше півріччя цього року, що на 75% більше порівняно з тим самим періодом 2022 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні