Категорія
Новини
Дата

Чистий прибуток Tesla обвалився в 1,8 раза у третьому кварталі. Що Ілон Маск сказав інвесторам

2 хв читання

Американський виробник електромобілів Tesla за результатами третього кварталу збільшив виторг на 9%, водночас чистий прибуток впав у 1,8 раза. Голова компанії Ілон Маск анонсував відвантаження електричних пікапів Cybertruck до кінця року, проте не чекає швидкого ефекту від проєкту, пише Bloomberg.

Ключові факти

  • Головною темою в результатах Tesla цього року було зниження прибутковості від повторного зниження цін, яке не було компенсовано відповідним стрибком продажів, зазначило агентство.
  • Валова маржа на автомобіль, скоригована з урахуванням кредитів (які різко зросли) і лізингу, знизилася вдвічі порівняно з минулим роком, до приблизно $7000, що є найнижчим показником з початку 2018 року.
  • Tesla відвантажила приблизно на 91 000 автомобілів більше, ніж за аналогічний період минулого року (+27%). 
  • Виторг Tesla за звітний квартал досяг $23,35 млрд порівняно з $21,54 млрд роком раніше.
  • Чистий прибуток зменшився до $1,85 млрд, або $0,53 у розрахунку на акцію, порівняно з $3,29 млрд, або $0,95 на акцію, за аналогічний період 2022 року. 
  • Валова рентабельність зменшилася до 17,9% порівняно з 25,1% роком раніше та 18,2% у другому кварталі 2023 року.
  • У зверненні до акціонерів гендиректор компанії Ілон Маск заявив, що Tesla розпочала пілотне виробництво Cybertruck у Техасі й все ще розраховує відвантажити перші автомобілі до кінця року.
  • Водночас Маск сказав, що потрібно дещо «зменшити очікування» щодо Cybertruck. За його словами, буде потрібно від року до 18 місяців, перш ніж Cybertruck почне робити позитивний внесок у вільний грошовий потік Tesla.
  • Маск також зазначив, що Tesla планує поступово нарощувати виробництво автомобілів Model Y у Техасі.

Контекст

На початку жовтня Tesla знизила ціни в США на свій компактний седан Model 3 і позашляховик Model Y, посиливши цінову війну всього через кілька днів після того, як постачання автовиробника в третьому кварталі не виправдали очікувань ринку. Зниження цін Tesla – зараз приблизно на 2,7–4,2% – почалося у січні, щоб підтримати продаж у нестабільній економіці та відобразити конкуренцію з боку автовиробників, таких як Ford та BYD.

Місяці знижок на електромобілі Tesla впливають на валову рентабельність компанії, яка у третьому кварталі знизилася до 17,9% з 18,1% у другому кварталі. Проте вона залишається однією з найвищих у автомобільній промисловості. За даними FactSet, операційна маржа Ford Motor Co. становила близько 4% у 2022-му, а General Motors Co. – майже 6,6%.

Tesla дотримується мети нарощування обсягів виробництва в середньому на 50% на рік, поставленої на початку 2021-го. Цього року автовиробник розраховує випустити близько 1,8 млн електромобілів.

Акції Tesla подешевшали на 4,2% на додаткових торгах у середу. З початку 2023 року їхня вартість зросла майже вдвічі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні