Мін’юст США розслідує пільги, які Tesla надавала Ілону Маску  /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Мін’юст США розслідує пільги, які Tesla надавала Ілону Маску 

Getty Images

Федеральні прокурори вивчають особисті вигоди, які автовиробник Tesla надавав Ілону Маску з 2017 року, в рамках кримінального розслідування, пише The Wall Street Journal. Зокрема, йдеться про ймовірні плани з будівництва будинку для генерального директора.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Нова інформація вказує на те, що федеральні прокурори виявляють ширший інтерес до дій Маска та Tesla , ніж було відомо раніше, і що вони висувають потенційні кримінальні звинувачення. 
  • Минулого місяця WSJ повідомило, що Міністерство юстиції розслідує використання Tesla ресурсів компанії в секретному проєкті, який усередині компанії описувався як будинок Маска. Цей проект був відомий як «Проєкт 42», і плани передбачали будівництво великої скляної будівлі поряд із заводом та штаб-квартирою Tesla в Остіні. Комісія з цінних паперів та бірж розпочала окреме цивільне розслідування за цим проектом.
  • У X (раніше – Twitter) Маск заявив, що не існує ніякого скляного будинку, «збудованого, такого, що будується або запланованого». Водночас біограф мільярдера Волтер Айзексон повідомив, що минулого року Маск вирішив збудувати для себе будинок і зустрівся з архітектором, щоб обговорити проєкти, але «відклав будівництво».
  • Серед питань, які вивчають прокурори, чи правильно Tesla розкрила пільги, які міг отримати Маск. У Tesla Маск іноді особисто визначав, яку інформацію слід розкривати акціонерам. Tesla заявила, що зазвичай не надає пільг або інших особистих вигод своїм топменеджерам.
  • Федеральні прокурори Манхеттена також запросили інформацію з окремого питання — запасу ходу електромобілів Tesla.
  • У жовтні минулого року стало відомо, що SEC та федеральні прокурори у Вашингтоні та Сан-Франциско розслідують питання про те, чи вводила Tesla в оману споживачів та інвесторів щодо ефективності своєї вдосконаленої системи допомоги водію, відомої як « Автопілот». Tesla повідомила у документах з цінних паперів, що отримувала запити Міністерства юстиції про автопілот.

Контекст

Tesla – одна з кількох компаній, які нещодавно отримали питання щодо пільг для керівників від Міністерства юстиції та Комісії з цінних паперів та бірж (SEC).

Правила SEC вимагають, щоб публічні компанії розкривали інформацію про пільги, які надаються вищим керівникам, якщо їхня загальна вартість становить $10 000 або більше. Особисті вигоди можуть включати відшкодування витрат на приватну охорону, житлову допомогу або використання літака.

Правила також вимагають від компаній розкривати інформацію про угоди на суму понад $120 000, у яких виконавчий директор чи інша повʼязана сторона має суттєву зацікавленість.

Крім Tesla, Маск управляє кількома компаніями, зокрема ракетною компанією SpaceX та платформою соціальних мереж X.

Маск став найбагатшою людиною у світі багато в чому завдяки зростаючій вартості його частки в Tesla, за яку він отримує винагороду у вигляді опціонів на акції. Нещодавня заява Tesla показала, що Маск не отримував жодних нових компенсацій від автовиробника у 2020, 2021 чи 2022 роках.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні