Мін’юст США розслідує пільги, які Tesla надавала Ілону Маску  /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Мін’юст США розслідує пільги, які Tesla надавала Ілону Маску 

2 хв читання

Getty Images

Федеральні прокурори вивчають особисті вигоди, які автовиробник Tesla надавав Ілону Маску з 2017 року, в рамках кримінального розслідування, пише The Wall Street Journal. Зокрема, йдеться про ймовірні плани з будівництва будинку для генерального директора.

Ключові факти

  • Нова інформація вказує на те, що федеральні прокурори виявляють ширший інтерес до дій Маска та Tesla , ніж було відомо раніше, і що вони висувають потенційні кримінальні звинувачення. 
  • Минулого місяця WSJ повідомило, що Міністерство юстиції розслідує використання Tesla ресурсів компанії в секретному проєкті, який усередині компанії описувався як будинок Маска. Цей проект був відомий як «Проєкт 42», і плани передбачали будівництво великої скляної будівлі поряд із заводом та штаб-квартирою Tesla в Остіні. Комісія з цінних паперів та бірж розпочала окреме цивільне розслідування за цим проектом.
  • У X (раніше – Twitter) Маск заявив, що не існує ніякого скляного будинку, «збудованого, такого, що будується або запланованого». Водночас біограф мільярдера Волтер Айзексон повідомив, що минулого року Маск вирішив збудувати для себе будинок і зустрівся з архітектором, щоб обговорити проєкти, але «відклав будівництво».
  • Серед питань, які вивчають прокурори, чи правильно Tesla розкрила пільги, які міг отримати Маск. У Tesla Маск іноді особисто визначав, яку інформацію слід розкривати акціонерам. Tesla заявила, що зазвичай не надає пільг або інших особистих вигод своїм топменеджерам.
  • Федеральні прокурори Манхеттена також запросили інформацію з окремого питання — запасу ходу електромобілів Tesla.
  • У жовтні минулого року стало відомо, що SEC та федеральні прокурори у Вашингтоні та Сан-Франциско розслідують питання про те, чи вводила Tesla в оману споживачів та інвесторів щодо ефективності своєї вдосконаленої системи допомоги водію, відомої як « Автопілот». Tesla повідомила у документах з цінних паперів, що отримувала запити Міністерства юстиції про автопілот.

Контекст

Tesla – одна з кількох компаній, які нещодавно отримали питання щодо пільг для керівників від Міністерства юстиції та Комісії з цінних паперів та бірж (SEC).

Правила SEC вимагають, щоб публічні компанії розкривали інформацію про пільги, які надаються вищим керівникам, якщо їхня загальна вартість становить $10 000 або більше. Особисті вигоди можуть включати відшкодування витрат на приватну охорону, житлову допомогу або використання літака.

Правила також вимагають від компаній розкривати інформацію про угоди на суму понад $120 000, у яких виконавчий директор чи інша повʼязана сторона має суттєву зацікавленість.

Крім Tesla, Маск управляє кількома компаніями, зокрема ракетною компанією SpaceX та платформою соціальних мереж X.

Маск став найбагатшою людиною у світі багато в чому завдяки зростаючій вартості його частки в Tesla, за яку він отримує винагороду у вигляді опціонів на акції. Нещодавня заява Tesla показала, що Маск не отримував жодних нових компенсацій від автовиробника у 2020, 2021 чи 2022 роках.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні