Рентабельність Tesla обвалилася до чотирирічного мінімуму через зниження цін на електромобілі /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Рентабельність Tesla обвалилася до чотирирічного мінімуму через зниження цін на електромобілі

1 хв читання

Getty Images

Акції Tesla Inc. впали на початку торгів після того, як автовиробник попередив про нові удари по його прибутковості, пише Bloomberg. Попри це головний виконавчий директор Ілон Маск заявив, що Tesla буде змушена продовжувати зменшувати ціни на електромобілі, якщо відсоткові ставки продовжать зростати.

Ключові факти

  • Місяці знижок на авто вже позначилися на валовій маржі, яка впала до чотирирічного мінімуму. Валова маржа автомобільної промисловості без урахування кредитів минулого кварталу знизилася до 18,1%, що є найнижчим показником з другого кварталу 2019 року.
  • Tesla, як і раніше, планує виробити близько 1,8 млн автомобілів у 2023-му, цього кварталу обсяг виробництва знизиться через модернізацію заводу.
  • Інвестори, як і раніше, відреагували негативно: акції впали на 4,2% до початку торгів у четвер, 20 липня.
  • «Має сенс пожертвувати маржою на користь виробництва більшої кількості автомобілів, тому що ми думаємо, що в недалекому майбутньому їхня вартість різко зросте», – сказав Маск, маючи на увазі те, що Tesla зрештою запропонує можливість автономного водіння і це підвищить вартість автомобілів.
  • Хоча Tesla перевершила очікування як щодо прибутку на акцію, так і виручки, результати підірвали впевненість у тому, що маржа досягла дна.
  • Виторг виріс на 47%, до $24,9 млрд, перевищивши консенсус-прогноз в $24,5 млрд.

Контекст

У першому кварталі Tesla поставила 422 875 автомобілів, що на 36% більше, ніж роком раніше. Майже всі ці поставки становили седани Model 3 і кросовери Model Y, доступніші пропозиції Tesla.

Зменшення середньої ціни на автомобілі Tesla призвело до зниження прибутку виробника електромобілів у першому кварталі на 24%, до $2,5 млрд. Цьогоріч компанія знизила ціни на моделі в США на 14–25%.

Рентабельність Tesla тривалий час була предметом гордості компанії, але у квітні фінансовий директор Зак Кіркхорн зменшив її важливість у найближчій перспективі. За перші три місяці 2022 року операційна маржа Tesla, показник прибутковості, впала до 11,4% із 19,2%. Маржа Tesla залишається однією з найвищих у автомобільній промисловості. За даними FactSet, операційна маржа Ford Motor Co. становила близько 4% у 2022 році, а General Motors Co. – близько 6,6%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні