Категорія
Новини
Дата

Чорні списки і тіньовий бан. Колишня оглядачка NYT опублікувала другу частину «Файлів Twitter»

У соцмережі Twitter створювалися «секретні чорні списки» та проводилися таємні маніпуляції, щоб обмежити видимість цільових твітів, облікових записів і тем. Про це пише американський Forbes із посиланням на другу частину «Файлів Twitter» Ілона Маска, які напередодні опублікувала колишня оглядачка New York Times Барі Вайс.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Вайс показала низку облікових записів, які співробітники Twitter нібито внесли до чорного списку. Зокрема, туди потрапили професор політики охорони здоровʼя Стенфордського університету Джей Бхаттачар’я, який виступав проти карантинних обмежень через COVID-19, коментатори-консерватори Ден Бонгіно та Чарлі Кірк, а також впливовий і суперечливий обліковий запис правого спрямування Libs of TikTok.
  • Чому саме ці облікові записи потрапили до чорного списку, чи порушили вони якісь правила або хто ухвалив остаточне рішення про їх тихе блокування, Вайс не пояснила. За її словами, певна група співробітників Twitter вирішувала, кого відправляти в тіньовий бан, і часто «опрацьовувала до 200 «справ» на день».
  • Після оприлюднення другої частини «Файлів Twitter» власник соцмережі Ілон Маск сказав, що Twitter працює над оновленням програмного забезпечення, яке чітко показуватиме користувачам, чи були вони таємно забанені. Також він розповів, що користувачі зможуть оскаржити тіньовий бан.
  • Крім того, Маск повідомив, що Twitter скоро видалить нікнейми 1,5 млрд облікових записів. Йдеться про видалення облікових записів без твітів і без входу в систему «протягом багатьох років».

Контекст

У листопаді новий власник Twitter Ілон Маск анонсував публікацію «Файлів Twitter». 2 грудня журналіст Rolling Stone Метт Тайббі в соцмережі переказав зміст листування між керівництвом Twitter у жовтні 2020 року. Тайббі опублікував кілька скриншотів цих повідомлень.

Листи стосувалися блокування матеріалів про так звану справу Гантера Байдена (сина президента США Джо Байдена). З листів випливає, що топменеджери Twitter на вимогу представників Демократичної партії США обмежили в соцмережі поширення інформації про негативну для сімʼї Байдена статтю в New York Post, яка підтримує позиції Республіканської партії.

Статтю було опубліковано в середині жовтня 2020 року – напередодні виборів президента США, в яких брали участь Джо Байден і Дональд Трамп. У ній ішлося про те, що Гантер Байден забув вчасно забрати свій ноутбук з ремонту. Вміст жорсткого диска компʼютера прочитав власник ремонтної майстерні та відправив його соратникам Трампа та до ФБР. Звідси нібито стало відомо про участь Гантера в корупційних схемах в Україні, де він був членом ради директорів компанії Burisma Holdings.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні