Cпоживання електроенергії зросло через похолодання. Енергосистема не в змозі покрити дефіцит потужності – «Укренерго» /УНІАН
Категорія
Новини
Дата

Cпоживання електроенергії зросло через похолодання. Енергосистема не в змозі покрити дефіцит потужності – «Укренерго»

УНІАН

У понеділок, 9 січня, станом на 11:00 споживання електроенергії в Україні зросло через холодну погоду та збільшення споживання промисловістю й бізнесом з початком робочого тижня, повідомляє «Укренерго».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Для забезпечення балансу в енергосистемі до всіх областей України доведено ліміти споживання, які діють з 4:00 до 24:00, їхнє перевищення призводить до застосування аварійних обмежень.
  • Згідно із повідомленням, залишається складною ситуація з електропостачанням у прифронтових регіонах на сході та півдні через значні пошкодження електромереж під час бойових дій. 
  • Крім цього, вночі росіяни обстріляли один з об’єктів генерації на півдні країни.
  • «Наразі енергосистема не в змозі покрити споживання у повному обсязі через пошкодження та окупацію ворогом низки електростанцій, які виробляють електроенергію, серед яких і найпотужніша Запорізька АЕС», – кажуть у НЕК.

Контекст

10 жовтня вважають датою першого масованого ракетного обстрілу і початком відліку атак на енергетичну інфраструктуру, проте перший обстріл стався ще 11 вересня, тоді окупанти вдарили по Харківській ТЕЦ.

За попередніми даними командування Повітряних сил, відтоді приблизно понад 420 ракет і 430 дронів-камікадзе було збито протиповітряною обороною. За словами речника ПС ЗСУ, у РФ є перелік обʼєктів, які вона планує атакувати, де вказані пріоритетні та другорядні цілі.

У суботу, 31 грудня, Росія здійснила чергову масовану ракетну атаку по українських містах, вона призвела до руйнувань у Києві. У кількох областях та столиці було обмежено електропостачання. Ворог атакував не лише критичну інфраструктуру, а й житлові будинки, готелі та школи. 

В новорічну ніч, з 31 грудня на 1 січня, Росія атакувала Україну іранськими дронами, у підсумку було збито 45 ударних безпілотників. У ніч з 1 на 2 січня окупанти знову завдали масованого удару безпілотниками Shahed-131/136, ППО знищили всі 39 ударних БпЛА. Загалом же з вересня 2022 року Сили оборони збили майже пів тисячі ворожих безпілотників, повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Збитки, завдані Україні внаслідок війни, перевищують $700 млрд, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду. За його словами, потреби на відновлення зросли через атаки РФ на інфраструктуру.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні