У Росії хочуть зібрати більше грошей з держкомпаній та виробників добрив і вугілля через зростання витрат на війну – Bloomberg /Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

У Росії хочуть зібрати більше грошей з держкомпаній та виробників добрив і вугілля через зростання витрат на війну – Bloomberg

Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна

Російський уряд має намір збільшити дивіденди для держкомпаній та податки для виробників добрив і вугілля, а також урізати видатки, не повʼязані з обороною, мірою зростання витрат на вторгнення в Україну, пише Bloomberg.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Пропозиції включають більш високі дивіденди від державних компаній та «одноразову виплату» для виробників добрив та вугілля відповідно до інструкцій, даних урядовцям премʼєр-міністром РФ Михайлом Мішустіним у середині грудня, з якими ознайомилося агентство.
  • В ухвалі уряду РФ ці зусилля називаються частиною «мобілізації доходів». Документ також передбачає виділення 175 млрд рублів ($2,4 млрд) на додаткові витрати для переселення 100 000 осіб з Херсона до Росії.
  • Бюджет Росії дедалі більше стискається після вторгнення в Україну в лютому, а економіка скорочується через широкомасштабні санкції США та Європи. Дивіденди та податок на непередбачені витрати, що сплачуються «Газпромом», вже допомогли збільшити профіцит бюджету наприкінці минулого року.
  • За словами джерел, частина додаткових грошей необхідна для покриття витрат, повʼязаних із війною. За їхніми словами, рішення про розмір дивідендів або одноразовий збір ще не прийнято, оскільки сума залежатиме від того, як бюджет повівся протягом усього 2022 року.
  • За їхніми словами, влада намагатиметься по можливості встановлювати для державних компаній дивіденди у розмірі понад 50% від чистого прибутку.
  • Водночас витрати на освіту та медицину скорочуються. Це балансування, закладене у наказі Мішустіна, який закликає до «оптимізації» бюджетних видатків поза сферою оборони та безпеки, має забезпечити економію щонайменше 150 млрд рублів.

Контекст

Мінфін РФ, який минулого року прогнозував дефіцит бюджету на рівні 0,9% від ВВП, тепер очікує на дефіцит на рівні 2% і в 2022, і в 2023 році. Загалом витрати минулого року, ймовірно, становили близько 30 трлн рублів, заявив міністр фінансів Антон Силуанов наприкінці грудня, або приблизно на 27% більше, ніж планувалося спочатку.

За кілька місяців до вторгнення наприкінці 2021 року російські гірничодобувні компанії, зокрема виробники вугілля та добрив, постраждали від підвищення ставки податку на видобуток корисних копалин. З того часу російський уряд відмовляється полегшити тягар, навіть незважаючи на те, що санкції зменшили продажі та змусили скоротити виробництво.

У жовтні інфляція в Росії, як очікують експерти, досягла найнижчого рівня від початку вторгнення в Україну, хоча ризики зростають після часткової мобілізації, оголошеної Кремлем. Тож Bloomberg Economics прогнозує зростання цін на 13,4% до грудня, що стане одним із найвищих за 20 років показників на кінець року.

Центральний банк Росії зафіксував минулого місяця дефіцит іноземної валюти, оскільки призов до армії спровокував зняття коштів із депозитів у доларах та євро, а також сплеск купівель валюти на місцевій біржі.

Російська економіка страждає від нестачі робочої сили через оголошену Путіним мобілізацію, цілі галузі опинилися в складному становищі.

Обмеження цін «Великої сімки» на експорт російської нафти недостатньо низьке, щоб позбавити Кремль значної частини доходів наступного року. Економісти кажуть, що навіть якщо це призведе до падіння видобутку сирої нафти, президент РФ Володимир Путін все ще має достатньо грошей для продовження війни, принаймні зараз.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні