Категорія
Новини
Дата

Данія назвала причиною пошкоджень «Північних потоків» добре сплановані підриви

Система газопроводів «Північний потік» дістала значні пошкодження через ретельно сплановані потужні вибухи. Про це заявили офіційні особи Данії, пише AP

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Поліція Копенгагена заявила, що провела низку попередніх розслідувань за допомогою Збройних сил Данії та у співпраці з данським агентством безпеки та розвідки.
  • «Це дуже серйозно, і це аж ніяк не випадково. Це здається не просто спланованим, а дуже добре спланованим», – сказав міністр оборони Данії Мортен Бьодсков телеканалу TV2.
  • Розвідувальне агентство та поліція Данії вирішили створити спільну слідчу групу, яка здійснюватиме подальше розслідування цих інцидентів. Коли зʼявляться перші результати розслідувань, наразі невідомо.
  • Раніше оператори глибоководного дрона норвезької компанії Blueye Robotics зробили знімки однієї з точок розриву труби газопроводу «Північний потік – 1». За інформацією Expressen, підрив газопроводу стався на глибині 75–76 метрів. Камера зафіксувала пошкодження труби, розірваної під час імовірної диверсії. Також зʼявилося перше відео з місця подій.

Контекст

У ніч на 26 вересня стався витік на одній із ниток магістралі «Північний потік – 2» у данській винятковій економічній зоні на південний схід від острова Борнгольм. Також витік газу зафіксовано з обох ниток першого «Північного потоку».

У компанії Nord Stream заявляли, що ушкодження є «безпрецедентним» і неможливо сказати, коли потоки можуть технічно відновитися.

SVT повідомляв, що сейсмологи Данії та Швеції зафіксували щонайменше два вибухи незадовго до виявлення витоків газу із трубопроводів. Обидва вибухи зафіксовані в тих самих координатах, де сталися витоки.

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк переконаний у тому, що аварія на трубопроводі є терактом Росії.

Німецькі органи безпеки вважають, що обидві нитки газопроводу «Північний потік – 1» і одна «Північного потоку – 2» можуть стати непридатними назавжди після диверсії. Якщо пошкоджені нитки швидко не відремонтувати, то велика кількість солоної води може зруйнувати трубопроводи, кажуть співрозмовники видання Der Tagesspiegel.

Швеція також провела інспекцію в місці прориву труб «Північних потоків», висновки якої зміцнили версію про диверсію. Швеція раніше відмовилася поділитися з Росією результатами свого розслідування.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні