Німецькі органи безпеки вважають, що обидві нитки газопроводу «Північний потік – 1» і одна «Північного потоку – 2» можуть стати непридатними назавжди після диверсії. /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Пошкоджені нитки «Північних потоків» можуть стати непридатними назавжди – Der Tagesspiegel

Німецькі органи безпеки вважають, що обидві нитки газопроводу «Північний потік – 1» і одна «Північного потоку – 2» можуть стати непридатними назавжди після диверсії. Фото Getty Images

Німецькі органи безпеки вважають, що обидві нитки газопроводу «Північний потік – 1» і одна «Північного потоку – 2» можуть стати непридатними назавжди після диверсії. Про це пише газета Der Tagesspiegel із посиланням на джерела.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Якщо пошкоджені нитки швидко не відремонтувати, велика кількість солоної води може зруйнувати трубопроводи, кажуть співрозмовники видання.
  • Через складність диверсії її міг здійснити лише державний субʼєкт, заявляють джерела в урядових колах. Одна з версій – вибухівку могли закласти водолази на глибині 70-80 метрів.
  • Зʼявляється дедалі більше доказів цілеспрямованих атак на трубопроводи, зазначає видання. Федеральна розвідувальна служба BND припускає що за цим стоїть Росія, але мотив залишається незрозумілим.
  • Наразі тільки одна нитка «Північного потоку – 2» може, як і раніше, постачати газ, наголошує видання.

Контекст

У ніч на 26 вересня стався витік на одній із ниток магістралі «Північний потік – 2» у данській винятковій економічній зоні на південний схід від острова Борнхольм. Також витік газу зафіксовано з обох ниток першого «Північного потоку».

Перший «Північний потік» потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік наразі зупинено. Офіційна причина – напрацювання двигунами міжремонтного пробігу, а також поломки компресорного обладнання, які неможливо усунути через санкції. «Північний потік – 2» аналогічної потужності побудований і готовий до експлуатації, але не запрацював через санкції

У компанії Nord Stream заявили, що ушкодження є «безпрецедентним» і неможливо сказати, коли потоки можуть технічно відновитися.

SVT повідомляє, що сейсмологи Данії та Швеції зафіксували щонайменше два вибухи незадовго до виявлення витоків газу із трубопроводів. Обидва вибухи зафіксовані у тих самих координатах, де сталися витоки.

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк переконаний у тому, що аварія на трубопроводі є терактом Росії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні