Nord Stream назвав «безпрецедентними» пошкодження на «Північному потоці». /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Nord Stream назвав «безпрецедентними» пошкодження на «Північному потоці». Німецькі ЗМІ пишуть про можливу диверсію

1 хв читання

Nord Stream назвав «безпрецедентними» пошкодження на «Північному потоці». Фото Getty Images

Одночасне руйнування трьох ниток газопроводу в Балтійському морі є безпрецедентним. Про це заявили в Nord Stream AG – операторі «Північного потоку – 1», пише «Інтерфакс». Німецька Der Tagesspiegel пише про можливу диверсію.

Ключові факти

  • Руйнування, що сталися в один день одночасно на трьох нитках морських газопроводів системи «Північний потік», «мають безпрецендентний характер», заявив оператор. 
  • «Терміни відновлення працездатності газотранспортної інфраструктури поки що оцінити неможливо», – повідомила проектна компанія.
  • Падіння тиску в одній із ниток «Північного потоку – 2» та в обох трубах «Північного потоку – 1» могло статися через «цілеспрямовані атаки», пише німецьке видання Der Tagesspiegel. За даними джерел видання, у ході розслідування розглядаються дві версії: диверсія з українського чи з російського боку.
  • Жодна з ниток трубопроводів не була в експлуатації, тому інциденти не вплинули на постачання газу до Європи.

Контекст

У ніч на 26 вересня стався витік на одній із ниток магістралі «Північний потік – 2» у данській винятковій економічній зоні на південний схід від острова Борнхольм. Також витік газу зафіксовано з обох ниток першого «Північного потоку».

Перший «Північний потік» потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік на даний момент зупинено. Офіційна причина – напрацювання двигунами міжремонтного пробігу, а також поломки компресорного обладнання, які неможливо усунути через санкції. «Північний потік – 2» аналогічної потужності побудований і готовий до експлуатації, але не запрацював через санкції

У вересні президент країни-агресора Путін заявляв, що газопровід готовий до запуску за потреби. Він також казав, що країнам ЄС слід зняти санкції з «Північного потоку – 2» для стабілізації ситуації з постачанням газу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні