Категорія
Новини
Дата

Danone домовляється про продаж російського бізнесу. Торік його передали в управління Росмайну – FT

Danone хоче продати компанію Life & Nutrition російській молочній компанії «Вамін Татарстан», що належить 29-річному Мінтімеру Мінгазову, пише Financial Times із посиланням на документи та джерела. Сім місяців тому президент РФ Володимир Путін наказав націоналізувати місцеві підприємства французької продовольчої групи.

Ключові факти

  • Мінгазов був призначений членом ради директорів Life & Nutrition цього літа, невдовзі після того, як Кремль передав контроль над бізнесом Якубу Закрієву, 33-річному племіннику Рамзана Кадирова.
  • У листі, надісланому російському міністру сільського господарства Дмитру Патрушеву і з яким ознайомилася FT, Айрат Мухамадєєв, директор нещодавно створеної компанії, що належить «Вамін», повідомив, що фірма погодилася заплатити 17,7 млрд руб. ($191,5 млн) за контроль над підрозділом Danone у Росії. З них – 7,7 млрд руб. підуть на обслуговування боргу російського підприємства, решта – на оплату частки Danone у компанії.
  • Двоє людей, знайомих із цим питанням, підтвердили, що французька група домагалася продажу «Ваміну».
  • Угода має отримати схвалення Міністерства сільського господарства Росії, а потім буде проголосована спеціальною урядовою підкомісією, яка відповідає за схвалення виходу західних компаній. 
  • У листі міністру Мухамадєєв також повідомив, що ціна угоди є 56%-вою знижкою до ринкової вартості бізнесу, відповідно до незалежної оцінки, наведеної компанією.
  • На цей момент Danone списала понад €700 млн зі своїх російських підприємств з моменту їхньої передачі Росмайну, а також додатково знизила вартість на €500 млн у липні минулого року через падіння курсу рубля.

Контекст

У жовтні 2022 року французька корпорація Danone вирішила відмовитися від контролю над бізнесом із виробництва молочних продуктів у Росії. Водночас Danone мала намір продовжити продавати дитяче харчування. За інформацією Financial Times, бізнес Danone у Росії охоплює 13 заводів, 7200 співробітників і становив 5% її річного обсягу продажів у близько €24 млрд.

У липні 2023-го Путін передав у тимчасове управління Росмайну два великі активи харчової промисловості: «Пивоварна компанія «Балтика» та «Данон Росія»

Станом на 17 грудня 1232 компанії згорнули операції у Росії та заявили про намір покинути країну. Водночас 1573 фірми поки що не збираються покидати російський ринок, працюючи без будь-яких змін. Ще 547 призупинили нові інвестиції та продовжують вичікувати.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні