Категорія
Новини
Дата

Росія націоналізувала компанію «Балтика» та «дочку» Danone

Президент РФ Володимир Путін передав у тимчасове управління Росмайну два великі активи харчової промисловості: «Пивоварна компанія «Балтика» та «Данон Росія», йдеться у тексті указу.

Ключові факти

  • Згідно з указом від 16 липня, Росмайну передано 100% «Балтики», включаючи 98,56%, які належали шведській юрособі Carlsberg, 0,09% німецькій юрособі Carlsberg та 1,35% ТОВ «Хоппі Юніон».
  • Таким чином президент поповнив список активів, переданих у тимчасове управління Росмайну в рамках президентського указу від 25 квітня 2023 року. Раніше в ньому були тільки генеруючі компанії («дочки» фінської Fortum і німецької Uniper).
  • Квітневий указ дозволив РФ забирати активи компаній із країн, які Кремль вважає «недружніми», аби «захистити російську власність та національні інтереси».

Контекст

Продаж «Балтики» Carlsberg Group анонсувала 28 березня 2022 року. Тоді ж виробник зупинив інвестиції в РФ, припинив виробництво, продаж і рекламу бренда.

Минулого місяця данська пивоварна корпорація Carlsberg Group повідомила, що знайшла покупця на компанію «Балтика» у Росії. Продаж російського бізнесу група анонсувала невдовзі після повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Тоді компанія зазначила, що відокремити бізнес у РФ від роботи групи важко. Процес складався з близько 150 робочих потоків із бізнес-функцій, інвестицій в обладнання для пивоварень та ІТ-інфраструктуру на ринках за межами Росії у розмірі понад 150 млн датських крон (близько $15 млн).

«Балтика» управляє заводами у восьми містах: Воронежі, Новосибірську, Ростові-на-Дону, Самарі, Санкт-Петербурзі, Тулі, Хабаровську та Ярославлі. Компанія оцінювала свою частку на російському ринку приблизно у 27%.

У жовтні 2022 року французька корпорація Danone вирішила відмовитися від контролю над бізнесом із виробництва молочних продуктів у Росії. Водночас Danone мала намір продовжити продавати дитяче харчування. За інформацією Financial Times, бізнес Danone у Росії охоплює 13 заводів, 7200 співробітників і становить 5% її річного обсягу продажів у близько €24 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні