Категорія
Новини
Дата

Нова російська «бізнес-еліта» розкупила іноземні активи на $21 млрд. Хто скористався виходом міжнародних компаній з РФ

Мережа закладів швидкого харчування McDonaldʼs Corp., пакувальна компанія Ball Corp. та виробник хімії Henkel входять до числа фірм, які продали бізнес у РФ на суму не менше $21 млрд у 2022-му та в першій половині цього року, пише Bloomberg із посиланням на оцінку інформаційно-дослідницької агенції AK&M. Покупцями іноземних активів у РФ зі значною знижкою в переважній більшості стали представники «нової когорти бізнес-еліти», зазначає видання.

Ключові факти

  • У Росії зʼявилася нова когорта бізнес-еліти, яка скористалася виходом міжнародних компаній після вторгнення в Україну. Такі підприємці скупили активи за зниженими цінами після того, як війна змусила транснаціональні корпорації піти з країни через тиск санкцій та власних інвесторів.
  • Зазначається, що ці покупці не відносяться до найбагатших людей країни, і більшість із них маловідомі за межами РФ. Вони займаються бізнесом протягом десятиліть на підприємствах, які вони придбали, а в деяких випадках разом із відомими мільярдерами. І на відміну від останніх, вони не внесені до списків санкцій США чи ЄС.
Нова російська «бізнес-еліта» розкупила іноземні активи на $21 млрд. Хто скористався виходом міжнародних компаній з РФ /Фото 1

Інфографіка: Bloomberg

  • Іван Таврін, колишній голова російської мобільної компанії та колишній партнер мільярдера Алішера Усманова, нещодавно витратив понад $2 млрд на місцевий сервіс оголошень Avito, що належить Prosus NV. Він також купив інші активи, що зробило його найбільшим учасником угод від початку вторгнення. 
  • Arnest Group Олексія Сагала займалася парфумерією та косметикою, перш ніж у вересні минулого року придбала активи Ball з упаковки напоїв, а потім у серпні цього року придбала російські підприємства Heineken, включаючи сім пивоварних заводів, за €1.
  • Олександр Говор був одним із перших, хто скористався ситуацією, коли іноземні компанії почали йти, купивши російський бізнес McDonaldʼs у травні минулого року та пакувальні заводи у вересні.
  • Водночас деяким відомим магнатам теж вдалося отримати вигоду від міжнародних фірм. До того, як Володимир Потанін, найбагатша людина Росії, потрапив під санкції США та Великої Британії, він купив ПАТ «Росбанк» у Societe Generale SA. Несанкціонований мільярдер Андрій Комаров купив три російські заводи у глобальної пакувальної компанії Amcor Plc приблизно за €370 млн.
  • Були також випадки конфіскації активів. Цього літа уряд РФ узяв під свій контроль місцеві дочірні компанії Danone та Carlsberg.

Контекст

Обмеження для тих, хто бажає продати російський бізнес, ще більше грають на руку новим покупцям. У 2022 році Кремль заборонив іноземним інвесторам продавати російські активи без схвалення спеціальної урядової комісії та наказав продавати активи зі знижкою не менше 50% від ринкової вартості, оскільки країна прагнула перешкодити втечі іноземних компаній.

Відповідно до правил, запроваджених раніше цього року, підприємства, які бажають продати свої російські активи, тепер мають сплачувати обовʼязковий внесок до бюджету, навіть якщо вони продадуть їх за символічну суму.

Західні компанії, які продовжували працювати в Росії після її вторгнення до України, отримали мільярди доларів прибутку, але Кремль заблокував їм доступ до грошей, писало видання Financial Times у вересні. На бізнес з цих країн припало $18 млрд із $20 млрд прибутку, про який закордонні компанії відзвітували лише за 2022 рік, згідно з даними KSE. Недоступність коштів збільшує витрати, з якими стикається міжнародний бізнес внаслідок нападу Росії на Україну. Європейські компанії повідомили про списання та збитки на суму не менше €100 млрд від своїх операцій у Росії після торішнього повномасштабного вторгнення.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні