Категорія
Новини
Дата

«Дарниця» в квітні вийшла на довоєнні об’єми виробництва. Основний фокус – забезпечення України

1 хв читання

Одна з найбільших фармкомпаній в Україні «Дарниця» в квітні вийшла на довоєнні об’єми виробництва. Експорт сильно впав, сказав в інтервʼю Forbes голова ради директорів «Дарниці» Дмитро Шимків.

Ключові факти

  • У період жорстких комендантських годин «Дарниця» збільшила тривалість робочих змін з восьми до 12 годин. Одночасно в зміну на заводі знаходиться понад 300 людей. «Люди приїжджали разом з родинами: родичі – в бомбосховищі, працівники – на робочому місці. В нас там мешкало дуже багато людей, дітей працівників, а ще коти, собаки», – розповів Шимків. 
  • У березні виробництво скоротилось на 40%, у квітні компанія вийшла на довоєнні обʼєми. Навіть довелось розконсервувати окремі виробничі лінії, тому що запит на ампули зріс, зазначив голова ради директорів. Загалом, за його словами, ампульне виробництво збільшилося на 21%, інфузійних розчинів – на 44%, таблеток – на 3% нижче довоєнних обʼємів. 
  • Структура ринку для «Дарниці» також змінилась. Частка госпітальних закупівель у березні 2022 року зросла з близько 8% до 40% портфеля. Експорт у кілька країн Європи залишився, проте загалом сильно впав. Зараз основний фокус – забезпечення України. 
  • З 24 лютого компанія сплатила понад 90 млн грн податків і продовжує платити, сказав Шимків. Також «Дарниця» безкоштовно відвантажила 1,3 млн упаковок ліків на 108,7 млн грн. Якщо сюди додати 10 000 упаковок Celox, який закупили в перші дні війни, буде ще більше, зазначив він.

Контекст

«Дарниця» – лідер на українському ринку за обсягами продажів лікарських засобів у натуральному виразі. За даними компанії Proxima Research, «Дарниця» охоплює 14,37% українського фармацевтичного ринку – вдвічі більше, ніж найближчий конкурент.

Фармкомпанія випускає ліки близько 180 брендів у 15 різних формах – у вигляді таблеток, розчинів, крапель, порошків тощо. У 2021 році «Дарниця» виробила майже 19 млн ампул, близько 9 млн упаковок інфузійних розчинів та більш ніж 134,5 млн упаковок таблеток.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні