Категорія
Новини
Дата

ДБР повідомило про підозру одному з екскерівників банку «Фінанси та Кредит» у розкраданні 560,5 млн грн

Колишньому заступнику голови правління АТ «Банк «Фінанси та Кредит» працівники ДБР повідомили про підозру у розкраданні в інтересах власника групи Костянтина Жеваго майже 560,5 млн грн, повідомляє пресслужба бюро. Підозрюваного затримали, вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу.

Ключові факти

  • За даними слідчих, колишній власник установи ще у 2010 році створив злочинну організацію, через яку були вкрадені гроші банку. 
  • До виведення коштів та подальшої їх легалізації він залучив заступника голови правління банку «Фінанси та Кредит», який також обіймав посаду члена кредитного комітету.
  • «За його допомогою було вкрадено майже 560,5 млн грн. Колишній власник достеменно знав, що до фінансових активів банку входять банківські депозити фізичних та юридичних осіб та кошти, отримані в межах рефінансування від НБУ», – стверджують у ДБР.
  • ДБР повідомило, що ексвласник банку через підставних осіб отримав контроль над приватним товариством, яке штучно отримувало кредитні кошти від банку. Рішення приймались кредитним комітетом установи, до якого входили залучені Жеваго голова та члени правління АТ, у тому числі й заступник голови правління.
  • Згідно із інформацією Держбюро розслідувань, після перерахування грошей на комерційну структуру, гроші перенаправлялись у підконтрольні Жеваго компанії-нерезиденти для їх подальшої легалізації.
  • Колишньому заступнику голови правління банку повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 255, ч. 5 ст. 191 КК України (розтрата майна в особливо великих розмірах у складі злочинної організації).

Контекст

Костянтина Жеваго підозрюють у причетності до схеми розтрати 2,5 млрд грн банку «Фінанси та Кредит». За даними ДБР, офшорна компанія в 2007–2014 роках відкрила кредитні лінії в іноземних банках, а «Фінанси та Кредит» поручився за цю компанію на суму понад $113 млн. Після того як офшорна компанія не виконала договірні зобов’язання, іноземні банки стягнули заставне майно поручителя, зокрема списали $113 млн з рахунків українського банку. Внаслідок цього український банк оголосили неплатоспроможним у 2015 році.

У липні 2021 року Інтерпол оголосив Жеваго в міжнародний розшук за запитом ДБР. Жеваго вже три роки не зʼявляється в Україні.

7 березня Господарський суд Києва за заявою Фонду гарантування арештував активи Жеваго у межах забезпечення позову про відшкодування збитків банку «Фінанси та Кредит» і його кредиторів на суму майже 46 млрд грн. Суд наклав арешт на частки у трьох гірничо-збагачувальних комбінатах: ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат», ТОВ «Єристівський ГЗК» і «Біланівський ГЗК».

Загалом заарештовані акції його підприємств на сотні мільйонів гривень та корпоративні права товариств, 26 об’єкти нерухомості. Також накладено арешт на майно інших юридичних осіб, які пов’язані з колишнім депутатом. Серед іншого, це 14 майнових комплексів, 21 частина майнових комплексів, 30 нежитлових приміщень, 10 квартир.

Нещодавно Верховний суд Франції в Парижі відмовив у задоволенні запиту української сторони про екстрадицію Жеваго за звинуваченнями у справі про розтрату коштів банку «Фінанси та Кредит».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні