Категорія
Новини
Дата

Верховний суд Франції відмовив в екстрадиції Жеваго та зняв усі обмеження – пресслужба бізнесмена

Верховний суд Франції в Парижі відмовив у задоволенні запиту української сторони про екстрадицію Костянтина Жеваго за звинуваченнями у справі про розтрату коштів банку «Фінанси та Кредит». Про це Forbes повідомила пресслужба українського бізнесмена.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Як зазначає пресслужба Жеваго, у рішенні Верховного суду Франції сказано, що «держава Україна не може забезпечити справедливий судовий процес щодо Костянтина Жеваго, тому справу проти нього припиняють». 
  • «З пана Жеваго зняті всі обмеження, які існували», – йдеться у повідомленні.
  • Сам бізнесмен наголосив, що рішення французького суду підтверджує, що «справа проти нього сфабрикована та не має ніякого юридичного підґрунтя». 

Контекст

У 2019-му Генпрокуратура оголосила Жеваго в міжнародний розшук у справі про розтрату і легалізацію 2,5 млрд грн через банк «Фінанси та Кредит». У липні 2021 року за запитом ДБР фігуранта справи було оголошено у розшук за лінією Інтерполу.

Наприкінці грудня 2022-го французькі правоохоронці затримали Жеваго в одному з готелів Куршевеля. 28 грудня минулого року суд французького міста Шамбері обрав бізнесмену запобіжний захід у вигляді екстрадиційного арешту, а 5 січня погодився випустити Жеваго під заставу в розмірі €1 млн за умови, що він здасть паспорти й реєструватиметься в поліції тричі на тиждень.

7 березня Господарський суд Києва за заявою Фонду гарантування арештував активи Костянтина Жеваго у межах забезпечення позову про відшкодування збитків банку «Фінанси та Кредит» і його кредиторів на суму майже 46 млрд грн. Суд наклав арешт на частки у трьох гірничо-збагачувальних комбінатах: ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат», ТОВ «Єристівський ГЗК» і «Біланівський ГЗК».

Адвокати бізнесмена повідомляли про численні порушення прав підозрюваного у вище згаданій справі. Зокрема, про недопуcк захисників у кримінальному провадженні, здійснення безпідставного розшуку, недопуск Костянтина Жеваго до дачі показів, ненадання матеріалів досудового розслідування та інші порушення.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні