Категорія
Новини
Дата

Дефіцит бюджету єврозони збільшився через державні енергетичні субсидії

Дефіцит бюджету єврозони різко збільшився після того, як уряди активізували зусилля захисту споживачів і підприємств від рекордно високих цін на енергоносії, пише Financial Times із посиланням на дані Євростату.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За статистичними даними, у третьому кварталі 2022 року дефіцит сектору державного управління єврозони зріс до 3,3% від валового внутрішнього продукту з 2% у попередньому кварталі.
  • «Заходи щодо помʼякшення впливу високих цін на енергоносії почали позначатися на державному балансы у третьому кварталі 2022 року, і більшість держав-членів продовжували фіксувати дефіцит державного бюджету», – сказано в повідомленні.
  • Європейські оптові ціни на газ зросли до рекордно високого рівня у серпні після вторгнення Росії до України. Це підштовхнуло енергетичну інфляцію в єврозоні до піку 41,5% у жовтні.
  • Уряди відповіли різними заходами – від зниження податків на паливо до субсидій, щоб звести до мінімуму удар по економіці. У Німеччині дефіцит збільшився до 3,8% у третьому кварталі 2022 року з 1,1% за попередні три місяці. Відбиваючи заходи підтримки, державні витрати єврозони зросли на 1% ВВП – до 50,5%. 
  • Окремі дані Євростату також показали, що у третьому кварталі державний борг щодо ВВП склав 178% у Греції та 145% в Італії, що є найвищим показником у регіоні й набагато вищим за 93% у єврозоні.

Контекст

Європейські домогосподарства платять більше, ніж будь-коли, за електроенергію та природний газ, навіть попри те, що уряди витрачають мільярди доларів на захист споживачів від енергетичної кризи. Сума допомоги бізнесу й населенню в Європі в протистоянні енергетичній кризі в листопаді перевищила €700 млрд, більш ніж третина витрат припадає на Німеччину.

Європейці цієї зими знижують температуру в домівках, ймовірно, прислухаючись до урядових закликів економити енергію в умовах кризи. При цьому дехто відклав включення опалення майже на місяць. Цієї зими частка будинків із увімкненим опаленням по всій Європі перевищила 90% 28 листопада. У попередні три роки цей поріг був пройдений на кілька тижнів раніше – 7, 12 і 5 листопада відповідно.

Згідно з показниками компанії, налаштування опалення будинків цієї зими були в середньому майже на градус нижчими, ніж у попередні роки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні