Категорія
Новини
Дата

Дефіцит бюджету Росії досяг $34 млрд, але зростання видатків сповільнилося – Bloomberg

Дефіцит російського бюджету досяг 2,58 трлн руб. ($34 млрд) при видатках у розмірі 5,74 трлн руб., повідомив Мінфін РФ. Водночас витрати у лютому знизилися з січневих 3,12 трлн руб., пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Хоча бюджет дуже збитковий, російське міністерство заявило, що, як і раніше, прагне утримати дефіцит за рік у рамках цільового показника. Відомство звинуватило у стрибку витрат цього року великі авансові витрати.
  • Санкції та інші обмеження, запроваджені США та їхніми союзниками у звʼязку з вторгненням Росії до України, сильно вдарили по доходах країни від експорту енергоносіїв, оскільки обмеження набули чинності останні кілька місяців.
  • Неенергетичні доходи знизилися на 9%, що менше, ніж падіння на 28% у січні. Bloomberg Economics очікує, що цього року дефіцит федерального бюджету становитиме 3-4% ВВП.
  • У міністерстві заявили, що зміни у формулі ціноутворення на нафту, яка використовується для розрахунку податків, дадуть змогу полегшити біль для бюджету, особливо у другій половині року.

Контекст

В січні у Росії надходження від нафти та газу впали на 46% порівняно з минулим роком, тоді як витрати зросли на 59% через війну в Україні. Сукупність цих факторів призвела до дефіциту державного бюджету Росії у розмірі 1,76 трлн руб. ($25 млрд), повідомило Міністерство фінансів РФ. Це найбільший дефіцит бюджету за перший місяць року як мінімум з 1998 року, писав Bloomberg.

В окремій заяві російський Мінфін повідомив, що у січні він продав 3,6 т золота, а також 2,3 млрд юанів із суверенного фонду добробуту, щоб покрити дефіцит. Більшість міжнародних резервів Росії заморожено міжнародними санкціями. 

Росія в січні втратила близько $8 млрд нафтогазових доходів через введення країнами Заходу цінового обмеження, сказав голова Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Фатіх Бірол.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні