Морські перевезення нафти з РФ знову зросли, але надходження скоротилися через знижки – Bloomberg /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Морські перевезення нафти з РФ знову зросли, але надходження скоротилися через знижки – Bloomberg

Getty Images

Постачання нафти з Росії виросло минулого тижня вчетверте поспіль до найвищого рівня з червня, чому сприяло перенаправлення обсягів, які раніше постачалися безпосередньо до Німеччини та Польщі, пише Bloomberg. Водночас обмеження Заходу скоротили доходи Кремля від продажу нафти.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Поєднання європейської заборони на імпорт, яку в неділю було доповнено аналогічною забороною на закупівлю російських нафтопродуктів, та обмеження цін на експорт до інших країн скоротили доходи Кремля від продажу нафти.
  • Обмеження продажів у Росії невеликою групою покупців та переведення їх на набагато більш тривалі рейси змушують Москву пропонувати великі знижки. 
  • Сукупні обсяги російської нафти зросли на 125 000 барелів на день, до 3,465 млн, за чотири тижні до 3 лютого. 
  • Заборона Європейського Союзу на імпорт російської нафти призвела до набагато триваліших рейсів для поставок. Це чинить додатковий тиск на флот суден, власники яких готові перевозити російські вантажі. Очікується, що аналогічна картина складеться у торгівлі нафтопродуктами з РФ.

Контекст

З 5 грудня країни G7 у відповідь на агресію проти України заборонили надання низки послуг, включаючи судноплавне страхування і торгове фінансування, повʼязані з морськими перевезеннями нафти російського походження. При цьому від ембарго звільняються постачання нафти за ціною $60 за барель і нижче. Такі самі обмеження для російських нафтопродуктів набули чинності 5 лютого 2023 року. Очікується, що заборона на російський експорт продуктів нафтопереробки не призведе до дефіциту дизпалива у Європі, водночас Росія, ймовірно, втратить більше половини ринків збуту своєї нафти та нафтопродуктів.

Країни «Великої сімки» мають намір встановити дві межі цін на російські нафтопродукти, щоб врахувати ті, які продаються за вищими цінами, ніж нафта, а також ті, що торгуються зі знижкою. 

Росія в січні втратила близько $8 млрд нафтогазових доходів через введення країнами Заходу цінового обмеження, сказав голова Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Фатіх Бірол.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні