Росія пробурила торік найбільше нафтових свердловин за десятиліття, незважаючи на санкції – Bloomberg /Колаж Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Росія пробурила торік найбільше нафтових свердловин за десятиліття, незважаючи на санкції – Bloomberg

Колаж Анна Наконечна

У 2022 році російські компанії пробурили найбільше свердловин на своїх нафтових родовищах більш ніж за десятиліття, і наразі є мало ознак того, що міжнародні санкції чи відхід деяких великих західних фірм безпосередньо нашкодили операціям з розвідки та видобутку, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно із галузевими даними, опублікованими агентством, минулого року російські нафтові вежі пробурили загальну глибину понад 28 000 км, що є найвищим показником більш ніж за десятиліття. Дані показують, що загальна кількість свердловин, де почався видобуток, зросла майже на 7% і перевищила 7800, при цьому більшість ключових нафтових компаній перевершили результати попереднього року.
  • Досягши у квітні мінімуму після вторгнення в 10,05 млн барелів на день, видобуток нафти в Росії відновився приблизно до 10,9 млн барелів на день наприкінці 2022 року і залишався близьким до цього рівня в січні.
  • Дані пояснюють, як видобуток нафти у РФ відновився у ІІ половині 2022 року, навіть незважаючи на запровадження додаткових обмежень на її експорт.
  • З моменту вторгнення в Україну майже рік тому російська нафтова промисловість зазнала найдраматичніших змін з часів розпаду Радянського Союзу – великі західні компанії, включаючи BP Plc, Shell Plc та Exxon Mobil Corp., відмовилися від багатомільярдних інвестицій у країну. За ними послідували деякі великі міжнародні постачальники послуг. Європа також запровадила «комплексне обмеження експорту обладнання, технологій та послуг для енергетичної галузі до Росії».
  • Хоча вплив санкцій на розвідку та видобуток був обмежений, російська нафтова промисловість стикається з іншими проблемами. У країни немає можливості зберігати нафту у великих обсягах, тому компанії не можуть продавати те, що вони виробляють, через західні обмеження.

Контекст

З 5 грудня країни «Великої сімки» у відповідь на агресію проти України заборонили надання низки послуг, включаючи судноплавне страхування та торгове фінансування, повʼязані з морськими перевезеннями нафти російського походження. При цьому від ембарго звільняються постачання нафти за ціною $60 за барель і нижче. Такі самі обмеження для російських нафтопродуктів набудуть чинності 5 лютого 2023 року. Поки що гранична ціна на них не оголошена.

Видобуток нафти в Росії зріс напередодні ембарго та цінових обмежень. Утім, джерела Reuters вважають, що видобуток нафти в Росії може впасти на 500 000 барелів – до 1 млн барелів на добу на початку 2023 року після заборони ЄС. 

Останні два десятиліття приблизно 60% експортних надходжень Росії припадають на виторг від продажу нафтогазових ресурсів. У загальній структурі федерального бюджету доходи від продажу нафти й газу в середньому становлять понад 40%.

Російська нафта все більше прямує до Китаю та Індії, тоді як близькосхідні виробники намагаються продавати більше нафти до Європи. Таким чином, західні санкції щодо російського палива прискорюють зміну глобальних енергетичних потоків.

Влада Росії неодноразово заявляла про можливе зменшення видобутку у відповідь на санкції. Росія в березні скоротить видобуток нафти на 500 000 барелів на добу, але не продаватиме нафту дешевше за цінове обмеження, заявив російський віцепремʼєр Олександр Новак. Це відбувається під тиском ембарго ЄС та обмеження цін «Великою сімкою» на російську нафту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні