Категорія
Новини
Дата

Дефіцит бюджету Росії досяг $25 млрд у січні через падіння доходів від енергоносіїв

2 хв читання

Надходження від нафти та газу у січні впали на 46% порівняно з минулим роком, тоді як витрати зросли на 59% через війну в Україні. Сукупність цих факторів призвела до дефіциту державного бюджету Росії у розмірі 1,76 трлн руб. ($25 млрд), повідомило Міністерство фінансів РФ. Це найбільший дефіцит бюджету за перший місяць року як мінімум з 1998 року, пише Bloomberg

Ключові факти

  • Падіння доходів від нафти та газу відбулося внаслідок західних санкцій щодо російського експорту, які тепер включають заборону Євросоюзу на більшу частину морського імпорту сирого й очищеного палива, а також цінову межу «Великої сімки». Завдяки цим заходам нафта сорту Urals – ключова експортна суміш Росії – торгується зі значними знижками порівняно з еталонними цінами.
  • За даними Мінфіну, у січні ціна на Urals становила в середньому $49,48 за барель, що є найнижчим показником із грудня 2020 року. Це можна порівняти з середньою базовою ціною Brent у $77,82 за барель минулого місяця.
Дефіцит бюджету Росії досяг $25 млрд у січні через падіння доходів від енергоносіїв /Фото 1

Інфографіка: Bloomberg

  • Президент РФ Володимир Путін вимагає від свого уряду до 1 березня розробити план оцінки ціни на російську нафту, щоб компенсувати негативний вплив санкцій на доходи бюджету. Міністерство фінансів оподатковує виробників нафти на підставі щомісячної оцінки цін на нафту Urals. Оцінка включає витрати на фрахт і страхування вантажів, що відправляються до північно-західної Європи.
  • Уряд Росії опрацьовує нові підходи «до переходу на альтернативні цінові показники для цілей оподаткування». Це повʼязано з тим, що репрезентативність котирувань Urals як обʼєктивного цінового індикатора експортних цін на російську нафту знизилася, йдеться в повідомленні Мінфіну РФ.
  • Скорочення експорту російського газу також сприяло зниженню доходів від енергоносіїв після того, як «Газпром» скоротив більшу частину поставок до Європи, яка колись була найбільшим ринком збуту.
  • Неенергетичні доходи також упали на 28% у січні, повідомило міністерство, частково пояснюючи це зміною правил податку на додану вартість.
  • В окремій заяві російський Мінфін повідомив, що у січні він продав 3,6 т золота, а також 2,3 млрд юанів із суверенного фонду добробуту, щоб покрити дефіцит. Більшість міжнародних резервів Росії заморожено міжнародними санкціями. 

Контекст

З 5 грудня країни «Великої сімки» у відповідь на агресію проти України заборонили надання низки послуг, включаючи судноплавне страхування та торгове фінансування, повʼязані з морськими перевезеннями нафти російського походження. При цьому від ембарго звільняються постачання нафти за ціною $60 за барель і нижче. Такі самі обмеження для російських нафтопродуктів набули чинності 5 лютого 2023 року. Очікується, що заборона на російський експорт продуктів нафтопереробки не призведе до дефіциту дизпалива у Європі, водночас Росія, ймовірно, втратить більше половини ринків збуту своєї нафти та нафтопродуктів.

Країни «Великої сімки» мають намір встановити дві межі цін на російські нафтопродукти, щоб врахувати ті, які продаються за вищими цінами, ніж нафта, а також ті, що торгуються зі знижкою. 

Росія в січні втратила близько $8 млрд нафтогазових доходів через введення країнами Заходу цінового обмеження, сказав голова Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Фатіх Бірол.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні