Категорія
Новини
Дата

Дефіцит готівки, мобілізація в РФ та спекулянти. В НБУ назвали причини коливань на валютному ринку

Коливання на валютному ринку наразі повʼязані із психологічним фактором та спекулятивною поведінкою окремих гравців на тлі оголошення мобілізації в РФ, повідомив заступник голови НБУ Юрій Гелетій у коментарі «Інтерфакс-Україна».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

- Основною причиною курсових коливань у готівковому сегменті валютного ринку до новин про мобілізацію в Росії Гелетій назвав тимчасову нестачу готівкової валюти в касах окремих банків.

- Він нагадав, що для вирішення цієї проблеми НБУ здійснює операції з підкріплення кас системно важливих банків готівкою, зокрема, на початку цього тижня здійснив дві операції з обміну готівкової валюти: одну з доларами США, другу з євро, а раніше ще три таких операції.

- За словами заступника голови НБУ, постачання готівкової валюти до різних міст країни та до різних відділень потребує часу, але врешті-решт це допоможе стабілізувати ситуацію з готівковою валютною ліквідністю банків.

- На динаміку курсу на початку осені також впливали традиційні сезонні фактори, які також тимчасові: це зростання попиту на готівкову іноземну валюту з боку агросектору, зазначив заступник голови НБУ.

Контекст

Курс гривні на готівковому ринку минулого тижня впритул підійшов до рівня 42 грн/$1, тоді як НБУ із 21 липня утримує офіційний курс гривні на рівні 36,57 грн/$1. 

Після новин про мобілізацію в Росії цього тижня він наблизився до 43 грн/$1, а в окремі дні долар продавали дорожче за цей рівень.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні