Категорія
Новини
Дата

Декларування майна чиновників. НАЗК проситиме Зеленського ветувати законопроєкт 9587-Д

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) звернеться до президента України Володимира Зеленського з проханням накласти вето на ухвалений нардепами законопроєкт 9587-Д щодо обовʼязкового декларування статків державних посадовців. Про це йдеться у повідомленні пресслужби НАЗК.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Ухваливши законопроєкт, депутати підтримали низку суперечливих норм. Нацагентство вважає, що документ потрібно повернути на повторний розгляд у Верховній Раді. 
  • В законопроєкті підтримано норму, відповідно до якої особа, яка подала завідомо недостовірні відомості в декларації на суму до 1,3 млн грн, у разі сплати штрафу не потрапляє до Реєстру корупціонерів.
  • Також депутати підтримали зміни, якими буде приховано дані згаданого Реєстру від громадян, журналістів та доброчесних керівників, шляхом не внесення відомостей про осіб, яких притягнуто до дисциплінарної відповідальності за вчинення корупційних правопорушень, а також видалення більшості вже наявних відомостей про осіб, яких притягнуто до відповідальності.
  • В НАЗК зазначили, що Реєстр сьогодні налічує 46 556 осіб. З них 1961 особа притягнута до дисциплінарної відповідальності, 29 457 – до адміністративної відповідальності, а 15 138 – до кримінальної. Після внесення вищезазначених змін до ст. 59 орієнтовно залишиться 5021 особа, буде видалено понад 10 000 осіб, засуджених за корупційні злочини.
  • «Після видалення майже 80% даних Реєстру ні президент, ні премʼєр-міністр, ні міністри, ні керівники інших органів влади, ні громадські організації, ні громадська рада доброчесності та ВККС, які найближчим часом мають забезпечити призначення понад 2000 суддів, при прийнятті рішень про призначення не матимуть офіційного джерела даних про осіб, які були внесені до нього», – йдеться у заяві НАЗК.

Контекст

5 вересня Верховна Рада повернула обовʼязкове декларування статків державних посадовців. До останнього фінальна редакція законопроєкту №9534 була невизначеною: у парламенті точилися дискусії про те, чи варто робити реєстр декларацій публічним, як і було до повномасштабної війни.

Днем раніше антикорупційний комітет ВР підтримав поновлення декларування у закритому для громадськості форматі. Аналогічне рішення ухвалено й на засіданні голів фракцій, розповідає заступник голови антикорупційного комітету Ярослав Юрчишин.  

Шанс відкрити реєстр був перед самим голосуванням у залі парламенту, однак відповідна поправка до закону набрала лише 199 голосів нардепів при необхідних 226.

Як тепер функціонуватиме декларування, що було відсутнім понад півтора року, читайте в редакційному матеріалі Forbes.

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні