Категорія
Новини
Дата

Декриміналізація порно. У Верховній Раді збирають підписи під законопроєктом

У Верховній Раді розпочався збір підписів під законопроєктом щодо декриміналізації використання порнографічних матеріалів, що не становлять суспільної небезпеки. Автор ініціативи народний депутат Ярослав Железняк повідомив, що нардепи матимуть змогу підписати законопроєкт протягом трьох днів, після чого він буде зареєстрований у парламенті.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За словами Железняка, над текстом законопроєкта він працював робочою групою з правоохоронним комітетом, BRDO та іншими громадськими організаціями «та навіть держорганами».
  • Документ пропонує скасувати кримінальну відповідальність за: ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних матеріалів (ст. 301 ККУ); утримання місць розпусти і звідництво (ст. 302 ККУ) (ця стаття не стосується проституції та сутенерства, щодо яких не пропонується жодних змін).
  • Водночас законопроєкт пропонує залишити кримінальну відповідальність за: одержання доступу до дитячої порнографії, її придбання, зберігання, ввезення, перевезення чи інше переміщення, виготовлення, збут і розповсюдження; збут порнографії неповнолітнім; виготовлення, розповсюдження і збут екстремальної порнографії; розповсюдження і збут порнографії без згоди особи, яка в ній зображена (revenge-porn, deep-fake), а також виготовлення порнографії без відома особи, яка в ній зображена; втягнення в проституцію, сутенерство, торгівлю людьми.

Контекст

Попри відсутність суспільної небезпеки, правоохоронні органи та суди України продовжують притягати до кримінальної відповідальності осіб за порнографію, пояснили в BRDO. 

Відкривається більше 1000 справ щороку, зокрема – за контент на onlyfans, з якого сплачуються податки в Україні. Люди можуть бути притягнені до відповідальності за контент своїх мобільних телефонів та приватні переписки, зазначають автори ініціативи.

Автори законодавчої ініціативи навели приклад, коли жінка з Нових Санжарів отримала кримінальний вирок за те, що в приватному листуванні переслала власні відео з мастурбацією. Суд визнав відео продукцією порнографічного характеру та призначив 34 000 грн штрафу, а також конфіскував телефон як знаряддя злочину.

За словами Железняка, законопроєкт дозволить захистити громадян від зловживань правоохоронних органів та притягнення до відповідальності за широкорозповсюджені в приватному житті дії. 

Українське суспільство, за статистикою, не вважає перегляд порнографії неправильним чи небезпечним. Про це свідчать такі факти:

  • Україна належить до першої двадцятки країн за споживанням трафіку на Pornhub;
  • платформа onlyfans, що надає доступ до продукції порнографічного характеру, була однією з перших іноземних компаній, що сплатила податок за надання електронних послуг в Україні;
  • еротичний контент використовується для збору пожертв на оборонні цілі України – вже зібрано понад 31 млн грн;
  • у серпні 2022 року петиція щодо легалізації порно й еротики в Україні набрала необхідні для розгляду 25 000 голосів.

Проте наразі виробництво й обіг порно в Україні повністю заборонені. Заборона дозволяє представникам органів правопорядку погрожувати кримінальним переслідуванням і вимагати хабарі навіть в осіб, які створюють матеріали, що є далекими від порнографії, зазначають автори ініціативи.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні