Категорія
Новини
Дата

Dell іде з Росії та звільняє всіх співробітників

Американська корпорація Dell, одна з найбільших компаній із виробництва компʼютерів та серверів, остаточно йде з ринку Росії, звільняючи весь штат співробітників, пише CNews.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Dell може виплатити до восьми окладів співробітникам під час звільнення, а комусь залишать медстрахування на сімʼю до кінця року. 
  • Загалом у російському представництві працюють близько 50 осіб. Dell планує завершити роботу наприкінці серпня.
  • «Техніку працівники залишають собі, але всі дані корпорація видаляє із жорстких дисків та корпоративних телефонів», – розповів CNews колишній співробітник Dell.
  • Зазначається, що компанія мала плани розвивати центр розробок у Санкт-Петербурзі. Тепер Dell перемкнулася на центр розробок у Польщі.
  • Видання пише, що, за словами гендиректора російської компанії з виробництва інноваційних рішень «Аеродиск» Вʼячеслава Володковича, вихід Dell змусить частину замовників перейти на російські рішення, «беручи на себе всі ризики, повʼязані з нестачею необхідних обсягів виробництва». Хтось шукатиме рішення в паралельному імпорті.

Контекст

Продажі на сірому ринку в Росії, також відомому як паралельний імпорт, за офіційними підрахунками, вже досягли майже $6,5 млрд і до кінця року можуть становити $16 млрд. У травні російський уряд дозволив компаніям ввозити товари для внутрішнього ринку без погодження з їх виробниками.

Нещодавно Росія дозволила продажі на сірому ринку, щоб компенсувати нестачу імпорту, втім зусилля щодо підтримки потоку несанкціонованого імпорту, судячи з прогнозу міністра промисловості, мають лише обмежений успіх. 

Зазначається, що Росія припинила публікувати деякі основні статистичні дані, включно з докладною розбивкою імпорту й експорту, але відомо, що в перший місяць після набуття чинності програми надійшов паралельний імпорт на суму близько $2 млрд. Так Росія намагається впоратися з міжнародними санкціями, що спричинили вихід із ринку іноземних компаній та періодичний дефіцит товарів через вторгнення в Україну.

Постачання іноземних товарів у Росії обвалилося під вагою санкцій США та їхніх союзників у відповідь на вторгнення Росії в Україну 24 лютого.

За даними центрального банку, у 2021 році Росія імпортувала загалом товарів на $380 млрд, минулого тижня в Росії прогнозували, що цього року загальний обсяг імпорту може впасти на 31,5%.

Вторгнення Росії в Україну вже відкинуло російську економіку на чотири роки назад, відповідно до даних першого повного кварталу після нападу. Рішення президента Володимира Путіна поставило економіку на шлях одного з найтриваліших спадів в історії.

Банк Росії прогнозує, що ВВП скоротиться на 7% у цьому кварталі й, можливо, ще більше – в останні три місяці року. За його оцінками, у другому кварталі економіка скоротилася на 4,3%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні