Категорія
Новини
Дата

«Департамент обшуків». Арахамія вважає, що БЕБ потрібно перезавантажити або ліквідувати

1 хв читання

Бюро економічної безпеки (БЕБ) працює неефективно. Щонайменше потрібно провести новий конкурс та переатестацію персоналу, сказав в інтервʼю Forbes голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія, який виступає за ліквідацію органу. 

Ключові факти

  • БЕБ було створено замість економічних департаментів СБУ та інших силових структур як орган з акцентом на аналітичну функцію. «Натомість ми отримали «департамент обшуків», – зазначив Арахамія. 
  • За його словами, частина нардепів пропонує ліквідувати БЕБ, частина – реформувати. «Обидва табори визнають, що орган працює неефективно. Тож поки шукатимемо консенсус. Я схиляюся до варіанту з ліквідацією. До речі, [міжнародні] партнери також не проти цього шляху», – наголосив Арахамія.
  • Коментуючи подальше функціонування БЕБ, нардеп зазначив: «По-хорошому треба провести новий конкурс та переатестацію персоналу».

Контекст

У жовтні нардепи з фінансового та правоохоронного комітетів визнали роботу БЕБ незадовільною і звинуватили керівника у провалі реформи. Головні претензії – БЕБ не принесло достатньо коштів до бюджету, за рік роботи очільник заповнив штат співробітників лише на 7%, а робота з протидії економічним злочинам не була розпочата. 

«Ми бачимо всі ознаки провалу реформи, на яку витратили понад 100 млн грн з бюджету», – заявив тоді Гетманцев.

Керівник БЕБ Вадим Мельник на свій захист каже, що йому бракувало часу та грошей для втілення реформи. А також похвалився позитивними відгуками в ЗМІ й прокачаними соцмережами бюро. 

Про плани змінити керівництво БЕБ раніше в інтервʼю Forbes заявляв голова фінансового комітету Данило Гетманцев. За словами нардепа, у Раді розглядають варіант із повним реформуванням або ліквідації БЕБ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні