Категорія
Новини
Дата

«Департамент обшуків». Арахамія вважає, що БЕБ потрібно перезавантажити або ліквідувати

Бюро економічної безпеки (БЕБ) працює неефективно. Щонайменше потрібно провести новий конкурс та переатестацію персоналу, сказав в інтервʼю Forbes голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія, який виступає за ліквідацію органу. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • БЕБ було створено замість економічних департаментів СБУ та інших силових структур як орган з акцентом на аналітичну функцію. «Натомість ми отримали «департамент обшуків», – зазначив Арахамія. 
  • За його словами, частина нардепів пропонує ліквідувати БЕБ, частина – реформувати. «Обидва табори визнають, що орган працює неефективно. Тож поки шукатимемо консенсус. Я схиляюся до варіанту з ліквідацією. До речі, [міжнародні] партнери також не проти цього шляху», – наголосив Арахамія.
  • Коментуючи подальше функціонування БЕБ, нардеп зазначив: «По-хорошому треба провести новий конкурс та переатестацію персоналу».

Контекст

У жовтні нардепи з фінансового та правоохоронного комітетів визнали роботу БЕБ незадовільною і звинуватили керівника у провалі реформи. Головні претензії – БЕБ не принесло достатньо коштів до бюджету, за рік роботи очільник заповнив штат співробітників лише на 7%, а робота з протидії економічним злочинам не була розпочата. 

«Ми бачимо всі ознаки провалу реформи, на яку витратили понад 100 млн грн з бюджету», – заявив тоді Гетманцев.

Керівник БЕБ Вадим Мельник на свій захист каже, що йому бракувало часу та грошей для втілення реформи. А також похвалився позитивними відгуками в ЗМІ й прокачаними соцмережами бюро. 

Про плани змінити керівництво БЕБ раніше в інтервʼю Forbes заявляв голова фінансового комітету Данило Гетманцев. За словами нардепа, у Раді розглядають варіант із повним реформуванням або ліквідації БЕБ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні