Категорія
Новини
Дата

Держава компенсує аграріям витрати на розмінування. 2 млрд грн закладено у проєкт бюджету на 2024 рік

У проєкт державного бюджету на 2024 рік закладено 2 млрд грн на компенсацію витрат із розмінування для аграріїв. Про це на брифінгу в Житомирській області розповіла перший віцепремʼєр – міністр економіки Юлія Свириденко.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У коментарі Forbes вона пояснила, що Мінекономіки працює над механізмом процесу відшкодування витрат на розмінування родючих земель. 
  • Серед основних критеріїв – аграрії мають співпрацювати із сертифікованими операторами розмінування (зараз таких 16, ще 26 проходять сертифікацію. – Ред.).
  • Свириденко вважає, що ініціатива Мінекономіки допоможе змотивувати аграріїв використовувати безпечні і надійні способи розмінування сільгоспземель і полегшить тягар економічних витрат.
  • Свириденко наголосила, що з початку року урядові та неурядові оператори обстежили понад 200 тисяч гектарів земель сільгосппризначення, визначених для першочергового розмінування.
  • «Є 200 000 гектарів обстежених з початку року земель сільськогосподарського призначення. Це значний результат та значні темпи роботи. Особливо важливо, що понад 120 000 гектарів обстежених та розмінованих земель вже використовується сільгоспвиробниками», – розповіла Свириденко.
  • За її словами, лише за минулий тиждень піротехніки обстежили біля 4500 га земель сільгосппризначення. З них в Херсонській області – понад 3700 га, Миколаївській — більше 430 га, Харківській – понад 280 га.

Контекст

У травні цього року «Нібулон» отримав від Центру протимінної діяльності Міноборони сертифікат для проведення робіт з гуманітарного розмінування. Відтепер сапери агрохолдингу мають право проводити розвідку своїх територій.

За даними Міноборони, в Україні 470 000 га родючих земель підлягають обстеженню відповідно до Плану розмінування сільськогосподарських земель на деокупованих територіях. 

Обстежено 188 600 га сільськогосподарських земель, з яких 124 017 га потребують очищення, зазначили в Міноборони. З них уже очищено 76 223 га в рамках оперативного реагування, понад 7800 га потребують проведення заходів гуманітарного розмінування, яке здійснюють оператори протимінної діяльності.

На виконання завдання з розмінування залучається понад 1000 спеціалістів і 17 машин механізованого розмінування від ЗСУ, Держспецтрансслужби, ДСНС, Нацгвардії України, Нацполіції та операторів протимінної діяльності.

У рамках оперативного реагування станом на 4 вересня 2023 року очищено від ВНП сільгоспземель: Херсонська область – 68 310 га; Харківська область – 49 га; Миколаївська область – 8417 га; Київська область – 947 га; Чернігівська область – 95 га.

Для обладнання однієї групи саперів з 10 людей потрібно $100 000–150 000. За даними Мінагрополітики, вартість розмінування пріоритетних земель може становити понад $1,5 млрд. Орієнтовна вартість нетехнічного обстеження 1 га – 5000–7000 грн.

Програми розмінування української території анонсувала Канада, яка виділила на це $11 млн, та ЄС, кошторис проєкту якого становить €25 млн.

Міжнародні партнери планують виділити Україні $244 млн та спецтехніку на потреби гуманітарного розмінування, відповідних домовленостей уже досягнуто, повідомила в липні цього року Юлія Свириденко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні