Категорія
Новини
Дата

Держава компенсує аграріям витрати на розмінування. 2 млрд грн закладено у проєкт бюджету на 2024 рік

1 хв читання

У проєкт державного бюджету на 2024 рік закладено 2 млрд грн на компенсацію витрат із розмінування для аграріїв. Про це на брифінгу в Житомирській області розповіла перший віцепремʼєр – міністр економіки Юлія Свириденко.

Ключові факти

  • У коментарі Forbes вона пояснила, що Мінекономіки працює над механізмом процесу відшкодування витрат на розмінування родючих земель. 
  • Серед основних критеріїв – аграрії мають співпрацювати із сертифікованими операторами розмінування (зараз таких 16, ще 26 проходять сертифікацію. – Ред.).
  • Свириденко вважає, що ініціатива Мінекономіки допоможе змотивувати аграріїв використовувати безпечні і надійні способи розмінування сільгоспземель і полегшить тягар економічних витрат.
  • Свириденко наголосила, що з початку року урядові та неурядові оператори обстежили понад 200 тисяч гектарів земель сільгосппризначення, визначених для першочергового розмінування.
  • «Є 200 000 гектарів обстежених з початку року земель сільськогосподарського призначення. Це значний результат та значні темпи роботи. Особливо важливо, що понад 120 000 гектарів обстежених та розмінованих земель вже використовується сільгоспвиробниками», – розповіла Свириденко.
  • За її словами, лише за минулий тиждень піротехніки обстежили біля 4500 га земель сільгосппризначення. З них в Херсонській області – понад 3700 га, Миколаївській — більше 430 га, Харківській – понад 280 га.

Контекст

У травні цього року «Нібулон» отримав від Центру протимінної діяльності Міноборони сертифікат для проведення робіт з гуманітарного розмінування. Відтепер сапери агрохолдингу мають право проводити розвідку своїх територій.

За даними Міноборони, в Україні 470 000 га родючих земель підлягають обстеженню відповідно до Плану розмінування сільськогосподарських земель на деокупованих територіях. 

Обстежено 188 600 га сільськогосподарських земель, з яких 124 017 га потребують очищення, зазначили в Міноборони. З них уже очищено 76 223 га в рамках оперативного реагування, понад 7800 га потребують проведення заходів гуманітарного розмінування, яке здійснюють оператори протимінної діяльності.

На виконання завдання з розмінування залучається понад 1000 спеціалістів і 17 машин механізованого розмінування від ЗСУ, Держспецтрансслужби, ДСНС, Нацгвардії України, Нацполіції та операторів протимінної діяльності.

У рамках оперативного реагування станом на 4 вересня 2023 року очищено від ВНП сільгоспземель: Херсонська область – 68 310 га; Харківська область – 49 га; Миколаївська область – 8417 га; Київська область – 947 га; Чернігівська область – 95 га.

Для обладнання однієї групи саперів з 10 людей потрібно $100 000–150 000. За даними Мінагрополітики, вартість розмінування пріоритетних земель може становити понад $1,5 млрд. Орієнтовна вартість нетехнічного обстеження 1 га – 5000–7000 грн.

Програми розмінування української території анонсувала Канада, яка виділила на це $11 млн, та ЄС, кошторис проєкту якого становить €25 млн.

Міжнародні партнери планують виділити Україні $244 млн та спецтехніку на потреби гуманітарного розмінування, відповідних домовленостей уже досягнуто, повідомила в липні цього року Юлія Свириденко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні