Категорія
Новини
Дата

Агрохолдинг «Нібулон» отримав статус оператора протимінної діяльності

«Нібулон» отримав від Центру протимінної діяльності Міністерства оборони сертифікат для проведення робіт з гуманітарного розмінування. Відтепер сапери агрохолдингу мають право проводити розвідку своїх територій, йдеться у повідомленні компанії.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • Сапери «Нібулону» зможуть проводити розвідку територій компанії, які є потенційно забрудненими, та оцінювати ступінь їх забруднення вибухонебезпечними предметами, максимально звужуючи коло пошуку.
  • Як зазначили в компанії, це перший крок до розмінування українських земель. «Нібулон» також подав документи на отримання сертифікатів на технічне обстеження територій, розмінування вручну та обстеження району ведення бойових дій.

Контекст

За даними Міноборони, в Україні налічується 349 імовірно замінованих і замінованих територій. Половина з них – землі сільськогосподарського призначення. Серед них пріоритетними для розмінування є 470 000 га потенційно забруднених земель сільгосппризначення.

Розмінуванням займаються державні структури (ДССТ, ДСНС, Нацгвардія, Нацполіція), а також 144 групи неурядових організацій загальною чисельністю близько 600 фахівців. Для обладнання однієї групи саперів із 10 людей потрібно $100 000–150 000. Лише на Харківщині та Херсонщині заміновано понад 1 млн га земель сільськогосподарського призначення, заявляли в Мінагрополітики.

Вартість розмінування пріоритетних земель може складати понад $1,5 млрд. Орієнтовна вартість нетехнічного обстеження 1 га становить 5000–7000 грн.

Програми розмінування української території анонсували Канада, яка виділила на це $11 млн, та ЄС, кошторис проєкту якого становить €25 млн

Команда американського бізнесмена Говарда Баффета запускає довгостроковий проєкт з гуманітарного розмінування українських земель. Розмінування буде відбуватися за допомогою спеціальних протимінних дронів.  

До процесу розмінування деокупованих територій залучено близько 1000 бригад, які щоденно розміновують десятки тисяч гектарів, повідомив в інтервʼю Forbes заступник голови Офісу президента Олексій Кулеба.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні