Категорія
Новини
Дата

Канада надасть Україні $11 млн на розмінування

Канада виділить 15 млн канадських доларів ($11,04 млн) на обладнання, необхідне Україні для гуманітарного розмінування, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Новий пакет допоможе фінансувати виявлення та знешкодження наземних мін, боєприпасів, що не розірвалися, та інших вибухонебезпечних предметів.
  • «Наразі українська влада оцінює, що наземні міни виявлено на 30% території країни», – заявила міністр закордонних справ Канади Мелані Джолі.
  • Канада надає протимінні костюми для захисту українських саперів, а також фінансує сучасні дистанційно керовані системи розмінування для очищення великих територій, таких як сільськогосподарські угіддя.
  • У серпні Державний департамент США затвердив допомогу на суму $89 млн, щоб допомогти Україні оснастити і навчити 100 команд для знешкодження мін і боєприпасів, що не розірвалися, протягом року. 
  • Канада, Сполучені Штати та інші західні союзники надали Україні фінансову, розвідувальну та військову допомогу в інших формах, щоб впоратися із вторгненням Росії.

Контекст

Розмінуванням в Україні займаються пʼять держорганізацій. Їх ресурсів уже не вистачає, а це мільярдний ринок. Кількість сертифікованих приватних мінерів можна порахувати на пальцях однієї руки. Навіть до повномасштабної війни з Росією Україна була на четвертому місці за кількістю жертв, які постраждали від наземних мін 2020-го, згідно з доповіддю Landmine Monitor 2021.

На розмінування постраждалих територій знадобиться близько 15 років. Через дії загарбників небезпечною вважається територія 300 000 кв. км, або половина України, повідомляли влітку у Міністерстві внутрішніх справ. Оцінки Асоціації саперів України були скромнішими – майже чверть території країни, або близько 132 000 кв. км.

Ціна розмінування 1 кв. км – від $3 млн, каже Василь Поворозник, економіст CASE Ukraine. За грубими підрахунками, «цінова вилка» розмінування всієї країни становитиме від $400 млрд до $900 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні