Категорія
Новини
Дата

Аграріїв звільнили від сплати податків за земельні угіддя, які тимчасово окуповані або заміновані

1 хв читання

Верховна Рада звільнила аграріїв від сплати податкових зобов’язань за сільськогосподарські угіддя, які перебувають у зоні бойових дій, тимчасово окуповані або заміновані, повідомила пресслужба Міністерства аграрної політики. 

Ключові факти

  • Парламент 12 квітня ухвалив законопроєкт №7632 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно».
  • Документ передбачає звільнення від податків за сільгоспугіддя, які розташовані на територіях, де ведуться чи проходили бойові дії або тимчасово окуповані РФ, та за землі, що перебувають у консервації або забруднені вибухонебезпечними предметами.
  • Для прозорості застосування норм закону та запобігання зловживанням пільгами Мінагрополітики ініціюватиме окрему процедуру моніторингу використання таких земельних ділянок, йдеться у повідомленні.

Контекст

За даними Міноборони, в Україні налічується 349 імовірно замінованих і замінованих територій. Половина з них – землі сільськогосподарського призначення. Серед них пріоритетними для розмінування є 470 000 га потенційно забруднених земель сільгосппризначення.

Розмінуванням займаються державні структури (ДССТ, ДСНС, Нацгвардія, Нацполіція), а також 144 групи неурядових організацій загальною чисельністю близько 600 фахівців. Для обладнання однієї групи саперів із 10 людей потрібно $100 000–150 000. Лише на Харківщині та Херсонщині заміновано понад 1 млн га земель сільськогосподарського призначення, заявляли в Мінагрополітики.

Вартість розмінування пріоритетних земель може складати понад $1,5 млрд. Орієнтовна вартість нетехнічного обстеження 1 га становить 5000–7000 грн.

Програми розмінування української території анонсувала Канада, яка виділила на це $11 млн, та ЄС, кошторис проєкту якого складає €25 млн.

До процесу розмінування деокупованих територій залучено близько 1000 бригад, які щоденно розміновують десятки тисяч гектарів, повідомив в інтервʼю Forbes заступник голови Офісу президента Олексій Кулеба.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні