Категорія
Новини
Дата

Аграріїв звільнили від сплати податків за земельні угіддя, які тимчасово окуповані або заміновані

Верховна Рада звільнила аграріїв від сплати податкових зобов’язань за сільськогосподарські угіддя, які перебувають у зоні бойових дій, тимчасово окуповані або заміновані, повідомила пресслужба Міністерства аграрної політики. 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Парламент 12 квітня ухвалив законопроєкт №7632 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно».
  • Документ передбачає звільнення від податків за сільгоспугіддя, які розташовані на територіях, де ведуться чи проходили бойові дії або тимчасово окуповані РФ, та за землі, що перебувають у консервації або забруднені вибухонебезпечними предметами.
  • Для прозорості застосування норм закону та запобігання зловживанням пільгами Мінагрополітики ініціюватиме окрему процедуру моніторингу використання таких земельних ділянок, йдеться у повідомленні.

Контекст

За даними Міноборони, в Україні налічується 349 імовірно замінованих і замінованих територій. Половина з них – землі сільськогосподарського призначення. Серед них пріоритетними для розмінування є 470 000 га потенційно забруднених земель сільгосппризначення.

Розмінуванням займаються державні структури (ДССТ, ДСНС, Нацгвардія, Нацполіція), а також 144 групи неурядових організацій загальною чисельністю близько 600 фахівців. Для обладнання однієї групи саперів із 10 людей потрібно $100 000–150 000. Лише на Харківщині та Херсонщині заміновано понад 1 млн га земель сільськогосподарського призначення, заявляли в Мінагрополітики.

Вартість розмінування пріоритетних земель може складати понад $1,5 млрд. Орієнтовна вартість нетехнічного обстеження 1 га становить 5000–7000 грн.

Програми розмінування української території анонсувала Канада, яка виділила на це $11 млн, та ЄС, кошторис проєкту якого складає €25 млн.

До процесу розмінування деокупованих територій залучено близько 1000 бригад, які щоденно розміновують десятки тисяч гектарів, повідомив в інтервʼю Forbes заступник голови Офісу президента Олексій Кулеба.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні