Категорія
Новини
Дата

«Енергоатом» попередив про можливі відключення світла після початку ремонтів енергоблоків найближчими днями

1 хв читання

Обмеження електроенергії можуть повернутися з виведенням найближчими днями в ремонт чергових атомних блоків, повідомив в. о. голови правління НАЕК «Енергоатом» Петро Котін на засіданні енергокомітету Верховної Ради, пише «Інтерфакс-Україна».

Останні два дні відключення електроенергії відсутні через збільшення обсягів виробництва АЕС після виходу з планового ремонту двох блоків, а також завдяки активній роботі сонячних електростанцій.

Ключові факти

  • «Зараз у нас вісім енергоблоків працюють. Два дні немає обмежень, тому що ми вивели з ремонту два енергоблоки (26 і 27 травня), але через два дні в нас заходять чергові блоки в ремонт, і тоді, я думаю, «Укренерго» вже запроваджуватиме обмеження», – сказав він.
  • За його словами, блоки, які планують вивести в ремонт, повернуть до роботи через два місяці.

Контекст

З 22 березня по 8 травня РФ п’ять разів цілеспрямовано атакувала всі великі теплові та гідроелектростанції, тепер вони не можуть виробляти стільки ж електроенергії, як раніше. Через значні пошкодження енергоінфраструктури в Україні застосовуються заходи з обмеження споживання.

10 травня Кабмін виділив 7,2 млрд грн на відбудову української енергосистеми.

Очікується, що в спекотні місяці графіки відключень світла будуть жорсткішими через вище споживання. Зазначається, що вперше в історії української енергосистеми диспетчери мають настільки сильно покладатись на роботу сонячних електростанцій. На ефективність роботи СЕС дуже впливає погода, так, залежно від ступеня хмарності кількість сонячних променів, які досягають поверхні землі, може бути різною.

Також зараз почалась ремонтна кампанія на атомних електростанціях, щоб підготувати їх до зими. Імпорту електроенергії теж недостатньо.

Із 1 червня уряд планує підвищити тариф для побутових споживачів, які споживають на місяць понад 100 кВт-год, з 2,64 грн до 4,8 грн/кВт-год. На засіданні уряду 30 травня буде розглянуто проєкт рішення, який передбачає зростання тарифу для населення на 80%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні