Категорія
Новини
Дата

Держдеп США застеріг від ведення бізнесу в Росії та на окупованих територіях України

Ведення бізнесу в Російській Федерації та на окупованих нею територіях України створює серйозні юридичні, фінансові та репутаційні ризики, повідомляє Державний департамент США. Підприємців закликали провести оцінку можливих ризиків.

Ключові факти

  • Держдеп США повідомив, що бізнес сам вирішує, чи продовжувати йому діяльність, зупиняти роботу або виходити з російського ринку, відповідно до запроваджених законодавчих і нормативних вимог. Проте уряд США підкреслив ризики, обумовлені веденням бізнесу в Росії або на окупованих територіях України.
  • Тож, Державний департамент США, Міністерство фінансів, Міністерство торгівлі та Міністерство праці випустили керівництво для бізнесу, щоб забезпечити підприємців необхідною інформацією щодо низки підвищених ризиків, повʼязаних із веденням бізнесу чи участю в угодах у Росії чи окупованих територіях. 
  • Згідно з повідомленням Держдепа, підприємства, які працюють у РФ, стикаються зі значними операційними, юридичними, економічними та репутаційними ризиками, обумовленими їхніми бізнес-операціями в Росії.

Конкретні категорії ризиків для юридичних та фізичних осіб, повʼязані з Росією та її незаконним вторгненням й окупацією частин України:

  • Ризик того, що підприємства та приватні особи будуть піддані санкціям, експортному контролю, заборонам на імпорт, можуть стати причетними до відмивання грошей та корупції;
  • Ризик причетності підприємств і приватних осіб до порушень Урядом Росії міжнародного права, включаючи воєнні злочини та злочини проти людяності, а також порушення прав людини; 
  • Ризик для підприємств і приватних осіб через поширення та застосування репресивних законів у РФ й на окупованих територіях України, включаючи заходи, що дозволяють експропріацію або арешти на надуманих підставах.

Тож, підприємствам та приватним особам рекомендується проводити підвищену комплексну перевірку ризиків (compliance due diligence).

Контекст

Напередодні других роковин з дня вторгнення в Україну президент США Джо Байден оголосив про запровадження понад 500 нових санкційних заходів проти Росії. Ці санкції будуть націлені на осіб, повʼязаних із тюремним увʼязненням Навального, а також на російський фінансовий сектор, оборонно-промислову базу, мережі закупівель та осіб, які ухиляються від санкцій на кількох континентах. Президент США додав, що нові санкції гарантують, що Путін заплатить ще більшу ціну за свою агресію за кордоном і репресії всередині країни.

Також США запроваджують нові експортні обмеження майже для 100 організацій, які надають підтримку російській військовій машині, і вживають заходи щодо подальшого скорочення доходів, які Росія отримує від експорту енергоносіїв.

Станом на 17 грудня 1232 компанії згорнули операції у Росії та заявили про намір покинути країну. Водночас 1573 фірми поки що не збираються покидати російський ринок, працюючи без будь-яких змін. Ще 547 призупинили нові інвестиції й продовжують вичікувати. Російський ринок повністю залишили 300 іноземних компаній, вартість угод може сягати $25 млрд, повідомляв KSE Institute у грудні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні