Байден /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Байден зустрінеться з лідерами Конгресу задля розблокування пакету допомоги Україні на $60 млрд

Президент США Джо Байден Фото Getty Images

Президент США Джо Байден обговорить терміновість прийняття двопартійного законопроєкту з національної безпеки з лідерами Конгресу, включаючи спікера Палати представників Майка Джонсона, пише Bloomberg із посиланням на щотижневий графік Білого дому. Зустріч відбудеться у вівторок, 27 лютого.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Байден разом із представниками Конгресу обговорять виділення мільярдів доларів на допомогу союзникам, включаючи Україну, а також питання запобігання зупинці роботи уряду США (шатдаун).
  • В офісі Джонсона підтвердили плани спікера бути присутніми на заході. За словами помічника Конгресу, у зустрічі також візьмуть участь лідер більшості в Сенаті Чак Шумер, лідер меншості в Сенаті Мітч Макконнелл та лідер меншості в Палаті представників Хакім Джефріс.
  • Республіканці відмовилися задовольнити прохання президента США про надання допомоги Україні на суму понад $60 млрд.
  • Радник Байдена з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що адміністрація вважає, що допомога, яка вже схвалена двопартійним голосуванням у Сенаті, може бути підтримана у Палаті представників, якщо Джонсон поставить її на голосування. 

Контекст

Вже протягом кількох місяців республіканці та демократи в Конгресі обговорюють запит президента Джо Байдена про виділення мільярдів доларів допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню. Республіканці наполягають на нових політичних рішеннях для мексиканського кордону, ставлячи під сумнів подальшу підтримку України.

4 лютого 2024 року сенатори США оприлюднили двопартійний законопроєкт на $118 млрд, який передбачає фінансування охорони кордонів США, військову допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню. Однак 7 лютого Сенат не підтримав двопартійну угоду.

8 лютого Сенат ухвалив рішення, необхідне для подальшого розгляду законопроєкту про виділення $95 млрд допомоги, але без міграційної реформи.

13 лютого Сенат США у фінальному голосуванні підтримав законопроєкт про виділення $95 млрд допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню без міграційної реформи. Голосування завершило майже тиждень дебатів у Сенаті та чотири місяці суперечок із приводу прохання Байдена про фінансування України.

Документ направили до Палати представників. Обидві палати Конгресу повинні схвалити документ, перш ніж президент Джо Байден зможе його підписати. Проте спікер Палати представників США Майк Джонсон заявив, що наразі не планує ставити документ на голосування, Байден заявив, що це «на руку Путіну». Згодом палата представників США взагалі призупинила слухання до кінця лютого.

25 лютого президент Володимир Зеленський заявив на пресконференції, що Україна повідомила США про необхідність схвалення пакету допомоги упродовж місяця і американському Конгресу про це відомо. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні