Категорія
Новини
Дата

США попередили 14 країн про те, що Росія продає крадене українське зерно — New York Times

Американські дипломати попередили 14 країн, більшість із яких — африканські, що Росія шукає покупців на крадене українське зерно, і що російські кораблі заповнені саме зерном з України. Про це пише New York Times з посиланням на двох американських чиновників.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Серед 14 країн в основному африканські, а також Пакистан, Бангладеш, Шрі-Ланка та Туреччина.
  • Представник Держдепартаменту також повідомив, що «Сполучені Штати працюють і з іншими країнами, щоб не допустити продажу зерна, яке, ймовірно, було вкрадено в Україні».
  • У повідомленні Держдепу названо три кораблі, які США підозрюють у перевезенні української пшениці: «Матрос Кішка», «Матрос Позинич» та «Михайло Ненашев».
  • За останній місяць вони курсували між Керченською протокою та різними портами у східному Середземноморʼї, зазначає NYT. Іноді заходили до портів Туреччини чи Сирії, в інших випадках, згідно з сайтами, що відстежують пересування суден, перебуваючи у Середземному морі, вимикали транспондери, — мабуть, щоб приховати пункти призначення.
  • «Це великий бізнес, організований на найвищому рівні. Очевидно, що цим займаються агенти у формі та військові країни-агресора», — пише видання.

Контекст

Російська влада вкрала на окупованих територіях від 400 000 до 500 000 т зерна, вивізши більшу його частину спочатку до Криму. За поточними цінами 500 000 т — близько $200 млн.

На початку квітня призначений Кремлем «очільник» окупованого Криму Сергій Аксьонов заявив про «стабільні поставки» на півострів продукції з території Херсонської області. У травні стало відомо, що російське судно завантажило в тимчасово окупованому Криму 27 000 т зерна й намагалося продати його Єгипту, але після відмови змінило напрямок на Ліван та Сирію. 

Українська військова розвідка в середині травня повідомляла, що найбільш ймовірний пункт призначення російських суховантажів, які вивозять українське зерно, — Сирія, «звідти воно може бути переправлене контрабандою в інші країни Близького Сходу». Росія вже відправила до Сирії приблизно 100 000 т пшениці, вкраденої в Україні після повномасштабного вторгнення.

Російські окупанти вивозять десятки тисяч тонн зернових та овочевих культур з окупованої Херсонської області на територію анексованого Криму, повідомив голова Херсонської ОВА Геннадій Лагута.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні