Категорія
Новини
Дата

Експорт зернових з України за рік упав майже на 30%, до 11 млн т

Обсяг експорту зернових та зернобобових культур з України станом на 15 листопада за 2023/2024 маркетинговий рік становив 10,97 млн т, що майже на 30% менше, ніж у минулому сезоні, коли цей показник становив 15,56 млн т, повідомляє Мінагрополітики із посиланням на дані Державної митної служби.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Згідно зі статистикою, за 2023/2024 маркетинговий рік уже експортували пшениці на 5,2 млн т, що на 12,5% менше торішніх обсягів.
  • Постачання ячменю на зовнішні ринки становило 749 000 т, це на 41,4% менше, ніж торік.
  • Кукурудзи експортовано 4,9 млн т, що на 41% менше відвантажень минулого сезону.
  • За даними, оприлюдненими на офіційному сайті Мінагрополітики, зерна та борошна за 2023/2024 маркетинговий рік уже експортували 11,02 млн т. За аналогічний період минулого року – 15,62 млн т, зазначили у відомстві.

Контекст

17 липня РФ заявила про вихід із «зернової угоди». Своєю чергою, Україна запропонувала альтернативний маршрут у своєму зверненні до Міжнародної морської організації. Встановлений навігаційним дорученням ВМС ЗСУ коридор першочергово використовується для евакуації суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний на момент повномасштабного вторгнення РФ.

16 серпня контейнеровоз Joseph Schulte став першим судном, яке скористалося тимчасовим коридором для руху торговельних суден до та з портів Великої Одеси.

Водночас Росія здійснює систематичні атаки на портову та логістичну інфраструктуру півдня України з метою завдати шкоди експортному потенціалу.

Чорноморським гуманітарним коридором уже пройшло 100 суден, повідомила посол США в Україні Бріджит Брінк. За її словами, було доставлено 3,7 млн т продовольства і товарів по всьому світу.

Адміністрація морських портів України поінформувала, що перевалка зернових вантажів в українських портах за 10 місяців цього року зросла майже на 70% – до 34,9 млн т порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні