Категорія
Новини
Дата

Експорт зернових з України за рік упав майже на 30%, до 11 млн т

1 хв читання

Обсяг експорту зернових та зернобобових культур з України станом на 15 листопада за 2023/2024 маркетинговий рік становив 10,97 млн т, що майже на 30% менше, ніж у минулому сезоні, коли цей показник становив 15,56 млн т, повідомляє Мінагрополітики із посиланням на дані Державної митної служби.

Ключові факти

  • Згідно зі статистикою, за 2023/2024 маркетинговий рік уже експортували пшениці на 5,2 млн т, що на 12,5% менше торішніх обсягів.
  • Постачання ячменю на зовнішні ринки становило 749 000 т, це на 41,4% менше, ніж торік.
  • Кукурудзи експортовано 4,9 млн т, що на 41% менше відвантажень минулого сезону.
  • За даними, оприлюдненими на офіційному сайті Мінагрополітики, зерна та борошна за 2023/2024 маркетинговий рік уже експортували 11,02 млн т. За аналогічний період минулого року – 15,62 млн т, зазначили у відомстві.

Контекст

17 липня РФ заявила про вихід із «зернової угоди». Своєю чергою, Україна запропонувала альтернативний маршрут у своєму зверненні до Міжнародної морської організації. Встановлений навігаційним дорученням ВМС ЗСУ коридор першочергово використовується для евакуації суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний на момент повномасштабного вторгнення РФ.

16 серпня контейнеровоз Joseph Schulte став першим судном, яке скористалося тимчасовим коридором для руху торговельних суден до та з портів Великої Одеси.

Водночас Росія здійснює систематичні атаки на портову та логістичну інфраструктуру півдня України з метою завдати шкоди експортному потенціалу.

Чорноморським гуманітарним коридором уже пройшло 100 суден, повідомила посол США в Україні Бріджит Брінк. За її словами, було доставлено 3,7 млн т продовольства і товарів по всьому світу.

Адміністрація морських портів України поінформувала, що перевалка зернових вантажів в українських портах за 10 місяців цього року зросла майже на 70% – до 34,9 млн т порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні