Категорія
Новини
Дата

Для завершення укомплектування штату БЕБ потрібно 4,5 млрд грн у 2024. Це у 9 разів більше ніж цьогоріч

Для того повноцінного укомплектування команди та формування регіональних відділень, а також розбудови аналітичної системи Бюро економічної безпеки (БЕБ) потрібно 4,5 млрд грн у 20024. Про це в інтервʼю Forbes розповів в.о. директора бюро Андрій Пащук.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • У разі отримання фінансування бюро зможе добрати 3000-3500 співробітників та почати формувати єдину аналітичну систему. Така система дозволить співробітникам БЕБ обробляти великі масиви даних, стверджує Пащук.
  • Загальний бюджет на побудову аналітичної системи близько від 40 млн грн, а її запуск може зняти 1,5 року, каже Пашук. «Додатково ще потрібні спеціалізовані робочі місця – від $12 000 за місце. Це ще близько 10 млн грн», – уточнює очільник БЕБ. У бюро розраховують, що це пришвидшить у два-три рази виявлення та запобігати економічним злочинам.
  • Також до кінця цього року бюро потрібно ще близько 320 млн грн. «Це для того, щоб набрати 200 співробітників на посади, де вже йдуть конкурси, та оголосити тендер на розробку єдиної аналітичної системи», – уточнює Пащук. 
  • Наразі жодний з цих планів БЕБ не погодив Мінфін. «В нас ще йдуть дискусії, фінальної відповіді немає», – додає Пащук.

Контекст 

11 серпня в.о. директора Бюро Едуард Федоров та його заступник Віталій Гагач подали у відставку. Новим тимчасовим керівником буде інший заступник директора Андрій Пащук. Виконувач обов’язків директора Бюро економічної безпеки Едуард Федоров та його заступник Віталій Гагач подали у відставку. Новим тимчасовим керівником буде інший заступник директора Андрій Пащук. 

Раніше нардепи виступали категорично проти збільшення фінансування Бюро, адже не бачили ефектної роботи. «БЕБ працюватиме ефективно, коли ми, наприклад, не будемо бачити контрафактних цигарок чи не зможемо купити через інтернет горілку», – розповідав в інтервʼю Forbes голова фінансового комітету Данило Гетманцев.

У БЕБ впевнені, що показники цього року достатній аргумент для збільшення фінансування. «Вважаю, що бюро вже показує свою ефективність, це помітно за показниками цього року – є відчутний економічний ефект, й у бюджет Бюро принесло в рази більше, ніж витрачено на його роботу»», – каже Пащук.

Так, за шість місяців 2023 року направлено до суду кримінальних проваджень майже в 5 разів більше (137, у 2022-му — 29). Оголошень про підозру – майже в 4 рази більше (235, у 2022-му — 62). Вилучено підакцизних товарів на суму 3,1 млрд грн, у 2022-му – 431 млн грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні