Категорія
Новини
Дата

Дніпро на тривалий час перестане бути судноплавним нижче Запоріжжя – голова Адміністрації судноплавства

Дніпро нижче Запоріжжя на тривалий час перестане бути судноплавним внаслідок підриву Каховської ГЕС. Про це повідомив голова Адміністрації судноплавства Євген Ігнатенко.

Ключові факти

  • «За Дніпрогесом річка Дніпро залишиться судноплавною. Нижче – ще тривалий час ні. Після падіння рівня води судна там опиняться на мілині, а це може загрожувати розливом паливно-мастильних матеріалів», – написав Ігнатенко у Facebook.
  • За його словами, проблеми виникнуть нижче безпосередньо Каховського шлюзу, який був крайнім дніпровським шлюзом, що випускав усі судна в бік відкритого моря. «Фактично нам перекрили ворота для українського експорту», – зазначив Ігнатенко.
  • Також він повідомив, що виникають проблеми й вище за течією. «Рівень води у Каховському водосховищі падає на 10 см щогодини. Допустимий рівень на нижньому бʼєфі Запорізького шлюзу – 14 м, сьогодні на ранок фіксували 16 м. Тому, за умови падіння рівня нижче цієї позначки, ми не зможемо проводити шлюзування в Запоріжжі», – заявив голова Адміністрації судноплавства.
  • Адміністрація судноплавства активно працює із судновласниками, чиї судна наразі знаходяться в акваторії Каховського водосховища, це близько 50 суден, зазначив Ігнатенко. «Наше завдання – сприяти у забезпеченні їх безперешкодній передислокації з місць базування вище по Дніпру через Запорізький шлюз», – додав він.

Контекст

Росія підірвала Каховську ГЕС вранці 6 червня. Внаслідок рукотворної катастрофи фактично підтоплені 29 населених пунктів, із них 19 – на підконтрольній Україні території, а 10 – на тимчасово окупованій. Під водою – 600 кв. км Херсонщини, з них 32% – правобережжя та 68% – лівий берег, повідомив начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін. Він зазначив, що, попри постійні обстріли росіян, на 6:00 з небезпечних районів вивезено 1999 осіб, евакуація населення продовжується. Найбільше евакуйованих з району Корабел – 1495.

За даними ДСНС, наразі врятовано 334 особи (з них 15 дітей). Розгорнуто роботу девʼяти евакуаційних пунктів. Всього підтоплено два десятка населених пунктів і 2629 будинків на правому березі Дніпра.

США продовжують оцінювати ситуацію з підривом Каховської ГЕС, однак уже на нинішньому етапі покладають відповідальність за руйнування на Росію, заявила на брифінгу в Вашингтоні речниця Білого дому Карін Жан-П’єр.

Німеччина звинуватила президента РФ Путіна в руйнуванні Каховської ГЕС. До неї приєдналися й інші європейські члени НАТО, назвавши це «воєнним злочином».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні