Категорія
Новини
Дата

Дніпро на тривалий час перестане бути судноплавним нижче Запоріжжя – голова Адміністрації судноплавства

1 хв читання

Дніпро нижче Запоріжжя на тривалий час перестане бути судноплавним внаслідок підриву Каховської ГЕС. Про це повідомив голова Адміністрації судноплавства Євген Ігнатенко.

Ключові факти

  • «За Дніпрогесом річка Дніпро залишиться судноплавною. Нижче – ще тривалий час ні. Після падіння рівня води судна там опиняться на мілині, а це може загрожувати розливом паливно-мастильних матеріалів», – написав Ігнатенко у Facebook.
  • За його словами, проблеми виникнуть нижче безпосередньо Каховського шлюзу, який був крайнім дніпровським шлюзом, що випускав усі судна в бік відкритого моря. «Фактично нам перекрили ворота для українського експорту», – зазначив Ігнатенко.
  • Також він повідомив, що виникають проблеми й вище за течією. «Рівень води у Каховському водосховищі падає на 10 см щогодини. Допустимий рівень на нижньому бʼєфі Запорізького шлюзу – 14 м, сьогодні на ранок фіксували 16 м. Тому, за умови падіння рівня нижче цієї позначки, ми не зможемо проводити шлюзування в Запоріжжі», – заявив голова Адміністрації судноплавства.
  • Адміністрація судноплавства активно працює із судновласниками, чиї судна наразі знаходяться в акваторії Каховського водосховища, це близько 50 суден, зазначив Ігнатенко. «Наше завдання – сприяти у забезпеченні їх безперешкодній передислокації з місць базування вище по Дніпру через Запорізький шлюз», – додав він.

Контекст

Росія підірвала Каховську ГЕС вранці 6 червня. Внаслідок рукотворної катастрофи фактично підтоплені 29 населених пунктів, із них 19 – на підконтрольній Україні території, а 10 – на тимчасово окупованій. Під водою – 600 кв. км Херсонщини, з них 32% – правобережжя та 68% – лівий берег, повідомив начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін. Він зазначив, що, попри постійні обстріли росіян, на 6:00 з небезпечних районів вивезено 1999 осіб, евакуація населення продовжується. Найбільше евакуйованих з району Корабел – 1495.

За даними ДСНС, наразі врятовано 334 особи (з них 15 дітей). Розгорнуто роботу девʼяти евакуаційних пунктів. Всього підтоплено два десятка населених пунктів і 2629 будинків на правому березі Дніпра.

США продовжують оцінювати ситуацію з підривом Каховської ГЕС, однак уже на нинішньому етапі покладають відповідальність за руйнування на Росію, заявила на брифінгу в Вашингтоні речниця Білого дому Карін Жан-П’єр.

Німеччина звинуватила президента РФ Путіна в руйнуванні Каховської ГЕС. До неї приєдналися й інші європейські члени НАТО, назвавши це «воєнним злочином».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні