До 15 років в'язниці. Порошенку підписали підозру у держзраді. Скільки це буде коштувати його бізнесу /Shutterstock
Категорія
Картина дня
Дата

До 15 років в'язниці. Порошенку підписали підозру у держзраді. Скільки це буде коштувати його бізнесу

Shutterstock

П'ятого президента України Петра Порошенка підозрюють у держзраді та сприянні тероризму. Йому загрожує до 15 років ув'язнення. Головне

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

П'ятому президенту Петру Порошенку підписали підозру у держзраді. Служба безпеки України (СБУ) та генпрокуратура вважають, що лідер партії «Європейська солідарність» Порошенко брав участь у схемі голови політради партії ОПЗЖ Віктора Медведчука. Нібито Порошенко допоміг зірвати постачання вугілля з ПАР, щоб натомість в Україну поставлялося вугілля, яке видобувається на окупованій частині Донбасу.

Сьогодні, 20 грудня Державне бюро розслідувань (ДБР) опублікувало заяву, в якій йдеться, що «схема постачання вугілля» завдала загальних збитків державі в 1,5 млрд грн. У презентації СБУ вказується, що у 2014–2015 роках Україна перерахувала «проросійським терористам» не менше 200 млн грн ($7,4 млн) за вугілля, видобуте на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей.

Представник ДБР заявив, що Порошенко має прийти на допит 23 грудня о 10.00.

За держзраду передбачено покарання у вигляді 12-15 років в'язниці з можливою конфіскацією майна. Але справа може не дійти до суду. «Обидві справи (проти Порошенка та Медведчука, — ред.) мають виключно політичний характер. Але навіть без цього підґрунтя справа може затягнутися на роки. — каже адвокат Юрфірми «Юскутум» Максим Бойко. — Судячи з інформації у ЗМІ, я не бачу в обох кейсах достатньої доказової аргументації у звинуваченні».

Порошенко 18 грудня виїхав до Туреччини у «дипломатичне турне» і з 20 грудня перебуває у Польщі, пише прес-служба партії «Європейська солідарність». Через це СБУ надіслала йому підозру за місцем проживання, реєстрації та роботи, а не вручила особисто.

У самій підозрі немає нічого несподіваного, написав у Facebook адвокат Порошенко Ілля Новіков. За його словами, після того, як СБУ та ДБР у листопаді опублікували підозру екс-міністру енергетики та вугільної промисловості Володимиру Демчишину, стало ясно, що поруч із ними буде і прізвище Порошенко. «Ми це знали і були до всього цілком готові», — пише Новіков.

«Їй [генпрокурору Ірині Венедиктовій] довелося терміново піти у позапланову відпустку сьогодні вранці [20 грудня], щоби тільки не підписувати незаконну підозру», — розповідає Новіков. За його інформацією, підозру підписав заступник Венедиктової Олексій Симоненко.

Правоохоронці знали, що Порошенко за кордоном і «влаштували брудне шоу під назвою «негайне вручення чергового порядку денного Петру Порошенку на черговий допит», сказав однопартієць Порошенка та екс-секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Турчинов. За його словами, Порошенко повернеться до України.

Контекст

У травні 2021 року журналісти Bihus.Info опублікували «плівки Медведчука» – понад 30 годин телефонних розмов 2014-2017 років, які Медведчук нібито вів з російськими посадовими особами та представниками так званих ДНР/ЛНР про закупівлю вугілля в ОРДЛО та контролі нафтопроводу «Самара — Західний напрямок». Людина, яку на записах вважають Медведчуком, неодноразово говорила, що погоджує свої дії з «нашим головним» (Журналісти Bihus.Info вважають, що «головний» — це Петро Порошенко).

Детективи ДБР 11 жовтня вручили підозру Медведчуку у держзраді, сприянні тероризму та «порушенні законів та звичаїв війни». Йому загрожує від 12 років ув'язнення до довічного ув'язнення. Окрім Порошенка та Медведчука СБУ також вручила підозри колишньому міністр енергетики та вугільної промисловості Володимиру Демчишину та бізнесменові Сергію Кузярі.

Вручення підозр не завершує розслідування контрабанди вугілля з окупованого Донбасу у 2014-2015, заявив керівник Головного слідчого управління СБУ Андрій Швець. «Це робота системна, це ще не все, кримінальне провадження розслідується», — говорить він.

17 грудня детективи ДБР вже викликали Порошенка на допит – він мав прийти 20 грудня о 10.00.

Чи є загроза для бізнесу Порошенко

Порошенко має 28 компаній, заданими НАЗК. Серед них – медіа-холдинг "Екран", страхова компанія "Країна", "Міжнародний інвестиційний банк" та Севастопольський морський завод. Навесні 2021-го Forbes оцінив статки Порошенка в $1,6 млрд. П'ятий президент України підготувався до кримінального переслідування: у нього важко щось конфіскувати, формально він не володіє найціннішими активами.

Свої головні медіа-активи – «Прямий» та «5 канал» Порошенко у листопаді 2021-го передав журналістам та народним депутатам. Екс-президент не приховує, що зробив це, аби не потрапити під дію закону про «олігархів». Список «офіційних» олігархів Рада нацбезпеки та оборони планує опублікувати у травні 2022 року.

Ще раніше у 2019 році Порошенко передав компанію Roshen в управління старшому синові Олексію. Він також переписав на сина частку в агропромисловій компанії Укрпромінвест-Агро. Він це зробив після того, як 2019 року проти нього порушили 15 кримінальних справ.

Ще один відомий актив – завод «Кузня на Рибальському». У 2018 році компанія Ewins Limited бізнесмена Сергія Тігіпка купила у підприємстві частку Порошенка та його соратника Ігоря Кононенка за $235,8 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні