Категорія
Новини
Дата

До «Армії відновлення» залучили 3000 безробітних. Держава вже виплатила за програмою 18,3 млн грн

Майже 3000 безробітних залучено до виконання суспільно корисних робіт у семи областях України в межах проєкту «Армія відновлення». Про це повідомила перша віцепремʼєр-міністр економіки Юлія Свириденко в ефірі національного телемарафону. 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Безробітні, які мають бажання працювати, виконують суспільно корисні роботи, організовані в регіонах. Це дає можливість отримувати гарантовану мінімальну заробітну плату. Вже близько 3000 людей залучено до таких робіт, повідомила Свириденко. 
  • Суспільно корисні роботи проводяться вже в семи областях: Сумській, Чернігівській, Київській, Донецькій, Полтавській, Рівненській і Запорізькій. Найбільше безробітних залучено в Сумській (725 осіб), Київській (659), Полтавській (595) і Донецькій (440) областях.
  • Найближчим часом суспільно корисні роботи планується організувати у Волинській та Житомирській областях, зазначили в Мінекономіки. 
  • За виконання таких робіт люди отримують щонайменше 6700 грн, при цьому вони можуть отримувати й більше, оскільки регіони мають можливість дофінансовувати оплату за такі роботи зі своїх бюджетів, кажуть у міністерстві.
  • Наразі держава виплатила безробітним, які залучені до виконання суспільно корисних робіт, 18,3 млн грн. 
  • Види цих робіт залежать від потреб конкретного регіону. Найчастіше людей залучають до: розбору завалів та відновлення будівель; облаштування та укріплення блок-постів, підвальних приміщень під укриття; розчищення залізничних колій та доріг; будівництва захисних споруд, укріплення дамб; заготівлі дров тощо.

Контекст

У липні НБУ заявляв, що через війну рівень безробіття в Україні сягнув рекордних 35%. Утім, міграція українців за кордон та мобілізація стримали зростання рівня безробіття. Без цих факторів ситуація була б гіршою, заявляли в Нацбанку.

Наприкінці жовтня уряд повідомив про запровадження механізму залучення безробітних до «Армії відновлення» країни. За словами Свириденко, через війну в країні очікується досить високий рівень безробіття – близько 30% за підсумками року. Тому уряд розробив і запропонував механізм, за яким тимчасово безробітних можна залучати до виконання суспільно корисних робіт.

На 1 листопада в Україні зареєстровано рекордно низьку кількість безробітних – всього 210 000 осіб. Статистикою поділився народний депутат Ярослав Железняк. За його словами, це антирекорд, ніколи в історії спостереження безробіття в Україні такого низького показника не було.

Железняк уточнив, що дані почали знижуватися в червні, хоча в травні був прийнятий спрощений механізм реєстрації на облік безробітних. Тому нардеп вважає причиною падіння показників те, що частина громадян, які втратили роботу після повномасштабного вторгнення Росії, змогли працевлаштуватися, а багато хто виїхав за кордон.

Як повідомила в ефірі національного телемарафону заступниця міністра економіки Тетяна Бережна, в Україні безробітних у 12 разів більше, ніж офіційно зареєстрованих. Показник досяг 2,6 млн громадян.

Бережна також розповіла, що загалом через повномасштабне вторгнення Росії роботу втратили 5 млн українців. «Війна руйнує ринок праці України. Бойові дії тривають там, де було зайнято 10 млн працівників», – наголосила вона.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні