Категорія
Новини
Дата

До реєстру великих платників податків, попри війну, додалося 220 компаній

Реєстр великих платників податків зріс на 220 компаній. До переліку додалося вдвічі більше нових компаній, аніж вибуло з нього: 397 нових бізнесів проти 177 компаній, що вибули, повідомив сервіс Опендатабот. У 2022 році цей перелік скоротився на 32 компанії.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У рік повномасштабної війни серед нових великих платників податків (ВПП) найбільше зʼявилося компаній, що займаються оптовою торгівлею та постачанням енергії, газу, пари і кондиційованого повітря. 
  • Аграрний у 2023 році опустився на третю сходинку, натомість одразу 21 державний лісгосп став ВПП – це утричі більше, аніж у 2022 році, зазначають в Опендатабот.
  • За даними Державної податкової служби, ще у 2020 році на великих платників податків припадає 60% вiд усiх надходжень до держбюджету України. Актуальний відсоток на 2023 рік невідомий, адже наказ про перелік ВПП на порталі ДПС не містить переліку платників. В Опендатабот заявили, що зверталися за переліком та отримали відмову, тому що він містить стратегічні підприємства. 
  • Водночас регіональні портали податкової, зокрема житомирський, публікують переліки компаній – великих платників податків у своєму регіоні.
До реєстру великих платників податків, попри війну, додалося 220 компаній /Фото 1

Контекст

Щоб потрапити у перелік великих платників податків, бізнес має відповідати декільком критеріям: бути українською компанією (юридична особа України або постійне представництво нерезидента в Україні); за рік заробити більше ніж €50 млн в еквіваленті за курсом Нацбанку; сплатити податки, окрім митних, на суму більш ніж €1,5 млн.

Закритість даних є політикою ДПС від початку великого вторгнення. Навіть за рік від початку повномасштабної війни ДПС продовжує тримати закритими важливі та необхідні для бізнесу реєстри: ПДВ, єдиного податку, податкового боргу, ВПП тощо, зазначає Опендатабот.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні