Українці та бізнес спрямували до бюджету-2022 понад 900 млрд грн. Бізнес сплатив на 80 млрд грн більше податків, ніж у 2021-му – Шмигаль /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Українці та бізнес спрямували до бюджету-2022 понад 900 млрд грн. Бізнес сплатив на 80 млрд грн більше податків, ніж у 2021-му – Шмигаль

Getty Images

Український бізнес сплатив у минулому році на 80 млрд грн більше податків, ніж у мирному 2021 році, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду. За його словами, у 2022 році від міжнародних партнерів Україна отримала близько 1 трлн грн.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Очільник уряду зазначив, що у 2022 році видатки бюджету склали близько 2,7 трлн грн. «Українські громадяни та бізнес минулого року сплатили в державний бюджет понад 900 млрд грн. Ще 425 млрд сплачено до Пенсійного фонду та фондів соціального страхування. Близько 1 трлн грн ми отримали від наших міжнародних партнерів», – заявив Шмигаль.
  • Зокрема, найбільший рівень допомоги, а саме 410 млрд грн надали США, 390 млрд грн надали країни ЄС та його інституції разом із Європейським інвестиційним банком. Від МВФ було отримано 88 млрд грн, від Канади – 60 млрд грн, від Великої Британії – 35 млрд грн, від Світового банку – 34 млрд грн і 17 млрд грн від Японії.
  • За рахунок випуску військових облігацій було отримано майже 600 млрд грн. 
  • Премʼєр також подякував українському бізнесу, який сплатив на 80 млрд грн більше податків, ніж у мирний 2021 рік.
  • Він додав, що цьогоріч урядом будуть продовжені програми пільгового кредитування для відновлення бізнесу, програму грантів єРобота, а також регуляторні та фіскальні стимули в межах Дія City, індустріальних парків та інвестнянь.

Контекст

Падіння ВВП України за підсумком 2022 року оцінюється на рівні 30,4% (±2%), що є кращим показником, ніж передбачалось за попередніми прогнозами.

Збитки, завдані Україні внаслідок війни, перевищують $700 млрд, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль раніше. За його словами, потреби на відновлення зросли через атаки РФ на інфраструктуру.

Минулого року в умовах війни український бізнес експортував товарів на $44,1 млрд, вагою 99,8 млн т, повідомив заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка. Серед товарів лідером за вартістю й обсягом є кукурудза.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні