Україна заблокує використання «спрощенки» для ухилення від податків – Гетманцев /Олександр Чекменьов
Категорія
Новини
Дата

Україна заблокує використання «спрощенки» для ухилення від податків – Гетманцев

Олександр Чекменьов

Україні доведеться змінювати спрощену систему оподаткування заради боротьби із «зарплатними ФОП», про це в інтервʼю Delo повідомив голова комітету Верховної Ради з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. Він додав, що війна – не найкращий час для розвʼязання цієї проблеми і «поки що взагалі не варто чіпати підприємців із будь-яких питань, що стосуються зарплат». 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами Гетманцева, спрощена система використовується для ухилення від сплати зарплатних податків і цю практику потрібно ліквідовувати. 
  • «Очевидно, що Україна не зможе набути членства в Євросоюзі, маючи подібні схеми ухилення. Тому рано чи пізно нам доведеться заблокувати можливість використовувати спрощенку для ухилення від оподаткування», – сказав він.
  • Гетманцев пропонує два варіанти розвʼязання проблеми, перший з яких – розробити певні критеріїв повʼязаності, за якими можна визначити участь підприємців-фізосіб у подібних схемах. Другий – заборона ФОП третьої групи єдиного податку у принципі працювати з юридичними особами. 

Контекст

Верховна Рада 15 березня ухвалила законопроєкт №7137-д, який запровадив 40 нововведень для бізнесу під час воєнного стану. Зокрема, дозволив компаніям з оборотом до 10 млрд грн перейти на спрощену систему оподаткування, як на третій групі ФОП. Замість ПДВ (20%) та податку на прибуток (18%) вони сплачуватимуть 2% з доходу.

На спрощену систему оподаткування перейшов практично весь гральний бізнес, який у такий спосіб значно зменшив відрахування до бюджету. До переходу ці компанії сплачували в середньому 200 000 грн податків на день, після – до 23 000 грн. 

Більшість пільг, які бізнес отримав у перші місяці війни, вже скасували. 21 червня Верховна Рада повернула мита і податки на імпорт і розмитнення автомобілів. У вересні уряд повернув акциз на пальне. До «норми» повернулися й перевірки бізнесу з боку податкової.

Норму, що дозволяє компаніям з оборотом до 10 млрд грн перейти на спрощену систему оподаткування зі ставкою 2% від обороту, ймовірно, скасують з 1 липня 2023 року, сказав у коментарі Forbes голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.

У найближчому майбутньому планується подати до Верховної Ради три законопроєкти із набуттям чинності з 1 липня (структурний маяк на кінець січня): про скасування мораторію на здійснення податкових перевірок; про скасування спрощеної системи зі ставкою єдиного податку 2% та відновлення довоєнного режиму для цих платників податків і забезпечення застосування реєстраторів розрахункових операцій у закладах роздрібної торгівлі, зокрема поновлення відповідальності за порушення цих вимог.

Також уряд планує працювати над побудовою сучасної системи адміністрування доходів, яка включатиме обмеження можливості ухилення від оподаткування ПДФО через використання спрощеного режиму оподаткування платниками податків третьої групи.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні