Категорія
Новини
Дата

Доходи зросли на 8%. Опендатабот назвав лідерів енергетичного сектору 2023 року

Доходи лідерів енергетичного сектору в Україні за 2023 рік зросли на 8% – до 745,9 млрд грн в порівнянні з 688,5 млрд грн у 2022-му. Про це повідомив сервіс для роботи з відкритими даними Опендатабот. Лідером другий рік поспіль залишається «Д.Трейдинг», яка входить до групи СКМ.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • До цьогорічного рейтингу потрапили 5 державних компаній та 4 компанії, які входять до групи СКМ Ріната Ахметова, а також ТОВ «Київська обласна ЕК». 
  • Зазначається, що 8 компаній з топу займаються виробництвом та торгівлею електроенергії, а ще дві – торгівлею газом.
  • Лідером групи другий рік поспіль стала компанія «Д.Трейдинг», яка входить до групи СКМ. Торік дохід підприємства збільшився на 15%, до 165,65 млрд грн. При цьому чистий прибуток збільшився на 30% у 2023 році.
Доходи зросли на 8%. Опендатабот назвав лідерів енергетичного сектору 2023 року /Фото 1

Інфографіка: Опендатабот

  • За даними «Опендатабот», найбільший приріст доходу вдалось отримати двом іншим компаніям Ріната Ахметова. Так, компанія «Київські енергетичні послуги» збільшила свій дохід у 1,5 рази, а компанія «Дніпровські енергетичні послуги» – на третину порівняно з 2022 роком. Варто зазначити, що «Дніпровські енергетичні послуги» отримали найбільший приріст прибутку – у 2,5 рази – серед усіх компаній, що потрапили до цьогорічного енергетичного Індексу.
  • Водночас четверта компанія групи СКМ – ДТЕК Західенерго – навпаки, за рік на 16% зменшила свій дохід. Минулоріч підприємство отримало збитки у розмірі 164 млн грн.
  • Загалом сукупний дохід 4 компаній, які належать Рінату Ахметову, склав 262,48 млрд грн у 2023 році. Це 35% сукупного доходу топ-10 енергетичного Індексу Опендатабота.
  • До рейтингу найкращих компаній у сфері енергетики увійшло 5 компаній, якими володіє держава, проте лише двом вдалося збільшити свій дохід минулоріч. Так, «Укргідроенерго» збільшив свій заробіток на 30%, а НАЕК «Енергоатом» – на 15%. 
  • Компанія «Укргідроенерго» отримала у 2023 році найбільший чистий прибуток серед 10 компаній – 17,3 млрд грн, що майже у половину більше, ніж у перший рік повномасштабного вторгнення. Дохід державного «Укренерго» за рік майже не змінився – понад 82 млрд грн.
  • Ще дві державні компанії, які займаються торгівлею газом, зменшили свої доходи у 2023 до 2022 року: «Нафтогаз України» – на 4%, «Нафтогаз Трейдинг» – на 9%. Обидві компанії отримали збитки у 2023 — 10,29 млрд грн загалом. 
  • Останнє місце топу займає ТОВ «Київська обласна ЕК», власником якої є Неля Костенко. Компанія збільшила свій дохід на 29%, водночас її прибуток зменшився на чверть порівняно з першим роком повномасштабного вторгнення.

Контекст

ТОВ «Д.Трейдінг» – трейдерський підрозділ створений на базі енергохолдингу ДТЕК Ріната Ахметова у 2019 році. Засновником виступила зареєстрована в Нідерландах компанія D.TRADING B.V.

«Д.Трейдінг» займається торгівлею електроенергії, яку виробляє «ДТЕК Енерго» та природного газу, який видобуває «ДТЕК Нафтогаз». 

У лютому 2023 року «Д.Трейдінг» вийшла на газовий ринок Австрії та отримала доступ до торгівлі на Central European Gas Hub AG (CEGH) – провідному газовому торговому центрі у Центрально-Східній Європі.

За даними Оpendatabot, дохід «Д.Трейдінг» за результатами роботи в 2022 році перевищив 144 млрд грн в порівнянні зі 122,5 млрд грн за попередній рік, чистий прибуток за минулий рік досяг 6,2 млрд грн (4,5 млрд грн у 2021-му), активи – 51,3 млрд грн (39,3 млрд грн у 2021). 

Наприкінці 2023-го «Д.Трейдінг» оголосив про початок торгівлі зерном. У грудні «Д.Трейдінг» уклав першу тестову угоду із зерном та відкрив агропредставництво в Одесі. Компанія вийшла на ринок з фуражною пшеницею, підписавши контракт на постачання 1000 метричних тонн товару.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні