Категорія
Новини
Дата

Допомогла Біблія. Як друзі України переконували Майка Джонсона схвалити допомогу Києву – розповідає аналітик Razom for Ukraine

2 хв читання

Допомогла Біблія. Як друзі України переконували Майка Джонсона схвалити допомогу Києву – розповідає аналітик Razom for Ukraine /Getty Images

Getty Images

Щоб переконати спікера Палати представників Майка Джонсона винести на голосування в Конгресі США допомогу Україні, знадобились дії на двох напрямках – персональному та політичному. Про це в інтерв’ю Forbes Ukraine розповів Даг Клейн, політичний аналітик Atlantic Council та Razom for Ukraine.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Цитати

  • Взимку та навесні було зрозуміло – як тільки допомогу Україні винесуть на голосування в Палаті представників, то буде достатньо голосів «за», каже Клейн. Але для цього Джонсон мав винести її на голосування. Проблемою було те, що група республіканців погрожували звільнити Джонсона, якщо він це зробить.
  • Тому для переконання Джонсона потрібно було розвʼязати дві задачі, пояснює Клейн. Перша – зробити питання України особистим для спікера, друга – дати політичне прикриття, щоб він не втратив посаду.
  • Команда Razom for Ukraine працювала над першою задачею. «Допомогла релігія. Коли Джонсон став спікером, сказав: «Хочете зрозуміти мій світогляд – читайте Біблію», – пригадує Клейн.
  • Тоді Razom знайшли людей, знайомих з Джонсоном, та з’ясували, який улюблений біблійний уривок спікера. Це був Естер 4.14, «саме для таких часів»: люди мають приймати правильні рішення, навіть якщо доведеться страждати.
  • «Розмістили білборд з цим віршем навпроти церкви в Луїзіані, до якої ходить Джонсон, – розповідає Клейн. – На ньому був логотип Razom і фото церкви у Бердянську, яку зруйнувала російська ракета. Для християн у США відчувати зв’язок з українцями через віру – дуже потужна річ».
  • Другу задачу – політичне прикриття – дали протиборчі табори, пригадує аналітик. З одного боку – конгресмени-демократи запевнили, що не голосуватимуть за відставку Джонсона, якщо він винесе на голосування допомогу Україні. З іншого – підтримати Джонсона закликав Дональд Трамп, практично гарантований кандидат у президенти США від Республіканської партії.

Контекст

Затримка зі схваленням допомоги Україні в Конгресі США тривала з жовтня 2023-го по 20 квітня 2024-го. Це стало однією з причин втрати Україною Авдіївки, визнавали як президент України Володимир Зеленський, так і США – Джо Байден.

Схвалений Конгресом закон передбачає майже $61 млрд на допомогу Україні, операціям США у регіоні та постраждалим внаслідок російської агресії країнам. Крім того, він містить вимогу до адміністрації Байдена надавати Україні ATACMS та представити стратегію США щодо України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд